Care este cea mai sigură țară din lume. Într-o singură lună, cazurile au scăzut de la 460 pe zi la 16

de: Ștefan R. Apostol
04 05. 2020

Toată lumea, cel puțin cea din mediu științific, se întreabă cum și-a aplatizat Australia curba coronavirusului, ținând cont că deja restricțiile se diminuează pe măsură ce rata infecției continuă să scadă.

Care este cea mai sigură țară din lume

Când vine vorba de coronavirus, Australia de Sud ar trebui să fie considerată acum printre cele mai sigure locuri din lume. Acesta a fost mesajul unuia dintre cei mai importanți oficiali ai sănătății publice din această săptămână, întrucât o mare parte din Australia a început procesul lent de reducere a restricțiilor.

Care este cea mai sigură țară din lume. Într-o singură lună, cazurile au scăzut de la 460 pe zi la 16

Faptul că mulți australieni se găsesc acum într-o poziție atât de de invidiat ar fi fost de neconceput cu doar o lună în urmă, timp în care ratele de infecție zilnică la nivel național au ajuns la cifre triple. Vineri, întreaga țară a raportat doar 16 cazuri noi, o scădere accentuată de la un vârf de 460 de noi infecții pe 28 martie. Primul ministru australian, Scott Morrison, a declarat, vineri, că Cabinetul Național se va reuni pe 8 mai pentru a analiza măsurile de blocare,  începând cu 11 mai.

„Australienii au câștigat o notă timpurie. Trebuie să ne repornim economia, trebuie să ne repornim societatea.””, a spus Morrison.

Într-o singură lună, cazurile au scăzut de la 460 pe zi la 16

În unele state, curba s-a aplatizat complet, de exemplu în Queensland nu s-au raportat cazuri noi de luni, iar Australia de Sud nu a mai observat infecții noi de mai mult de o săptămână. Statul sudic cu o populație de 1,6 milioane de oameni, care locuiește în al cincilea cel mai populat oraș Adelaide, a raportat 438 de cazuri Covid-19 confirmate, cu doar 14 cazuri rămase active și patru decese, potrivit guvernului SA. Țara vecină Noua Zeelandă și-a atins recent obiectivul ambițios de a „elimina” coronavirusul, ceea ce înseamnă că, deși rata zilnică a infecției nu a ajuns până la zero, țara este capabilă să urmărească originile fiecărui caz nou.

„Cred că mulți oameni sunt surprinși în Australia de cât de bine ne-am descurcat. Într-adevăr, când te uiți peste toate statele și teritoriile, acesta este cel mai sigur loc în lume, poate altfel decât Noua Zeelandă. Nu mai sunt cazuri în Australia de Sud. Acesta este un reper pentru noi”, a declarat miercuri, directorul de sănătate publică al Australiei de Sud, Nicola Spurrier.

Care este cea mai sigură țară din lume. Într-o singură lună, cazurile au scăzut de la 460 pe zi la 16

În total, Australia, care are o populație de aproximativ 25 de milioane de oameni, a raportat 6.762 de cazuri confirmate. Nouăzeci și două dintre aceste cazuri au dus la deces, iar 5.720 s-au recuperat de atunci, potrivit autorității federale de sănătate. Unele state australiene au început deja să înceapă procesul de ușurare a măsurilor restrictive și a regulilor de distanțare socială. Australia de Vest și Australia de Sud au relaxat limita adunărilor publice, de la două persoane la 10 persoane.

În Australia de Vest, care a văzut mai multe zile „zero” în săptămâna trecută, parcurile naționale s-au redeschis vineri, iar aproape 60% studenți s-au întors la cursuri. În îndepărtatul Teritoriu de Nord, unde nu s-au raportat cazuri noi timp de trei săptămâni, rezidenții vor putea folosi piscine publice, parcuri de apă, pot pescui cu prietenii și vor juca golf începând de vineri. De asemenea, statul și-a pus la punct planurile de reluare a economiei sale, permițând restaurantelor, pub-urilor și sălilor de fitness să se redeschidă pe 15 mai și ridicând restricțiile rămase la 5 iunie.

„Continuăm să facem foarte bine în jurul Australiei pentru a suprima virusul și am aplatizat bine și cu adevărat curba cazurilor și a noilor infecții. Siguranța a fost focalizarea noastră fundamentală, iar succesul strategiei noastre de suprimare a însemnat că Australia se află într-un loc foarte asemănător cu Noua Zeelandă, care a declarat că strategia sa este orientată spre eliminare.”, a declarat un purtător de cuvânt al Departamentului de Sănătate australian într-o declarație dată joi pentru CNN.