Care este cea mai rapidă și agresivă reptilă din România. Cum arată ‘Șarpele Rău’

de: Stan Nicu
07 04. 2022

Care este cea mai rapidă și agresivă reptilă din România. Cum arată „Șarpele Rău”. Un exemplar de acest fel, denumit științific Dolichophis caspius, este cea mai rapidă reptilă din România. A ceasta a fost filmată de curând în Munţii Măcin din Dobrogea, însă poate fi regăsită și în Județul Ilfov, lângă București.

Șarpele Rău, cel mai rapid și agresiv din țara noastră. Unde trăiește această specie

Biologul român Vladimir Dumitru a reuşit să filmeze un exemplar din şarpele rău, specie care trăieşte în Munţii Măcin din Dobrogea. Reptila poartă aceast nume în mod nemeritat, întrucât nu este veninoasă, spun specialiștii. Lungimea acestui șarpe, la maturitate, poate ajunge până la 2 metri.

Şarpele rău, informează herpetologul Marian Tudor, este răspândit în mai multe regiuni ale României: în Dobrogea, Banat, sudul Olteniei, precum și lângă Bucureşti, în judeţul Ilfov.

Șarpele rău nu este chiar așa cum îl recomandă numele. De ce?

Dolichophis caspius nu este un şarpe periculos, în țara noastră doar viperele prezentând o oarecare agresivitate. Însă, întrucât habitatele sale sunt ameninţate, dar şi din cauza faptului că aceest șarpe cade victimă oamenilor, fiind ucis de teamă, specia este ameninţată.

Astfel, în România, specia este protejată prin Legea Nr. 13 din 1993, prin care țara noastră ratifică Convenţia de la Berna (Anexa II), Directiva Europeană 92/43/EEC (Anexa IV) şi de asemenea de Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 57/2007 în ceea ce priveșțe regimul ariilor naturale protejate, conservarea habitatelor naturale, a florei şi faunei sălbatice, aprobată cu modificări şi completări ulterioare. Șarpele rău este considerat o specie de interes comunitar şi naţional caree are nevoie de o protecţie strictă.

Cum arată șarpele Rău. Ce semn disctinctiv are pe solzi

Şarpele rău are capul  alungit, distinct de gât, botul rotund, ochii sunt relativ mari, cu pupila rotundă, după cum îl descrie herpetolife.ro.

De asemenea, coloritul dorsal al şarpelui rău este cafeniu, brun-gălbui sau brun-cenuşiu. Fiecare solz al șarpelui Rău prezintă câte o dungă mediană deschisă dispusă pe lungime.

Când se împerechează șarpele Rău. Câte ouă depune fiecare femelă

În plus, coloritul ventral este galben uniform, iar laturile gâtului au uneori culoarea gălbui-portocaliu. Coloritul dorsal al șerpilor mai mici de vârstă este brun sau cenuşiu având pete închise.

Reproducerea acestei specii de șerpi are loc la sfârşitul lunii mai, în fiecare an, moment în care masculul apucă femela de gât, împletindu-şi coada în jurul ei. Astfel, la sfârşitul lunii iunie- începutul lunii iulie, femela depune între 5 şi 12 ouă.