Care este cea mai poluată cameră din casă. E mai periculos să stai aici decât într-o intersecţie aglomerată
Mulți oameni mor anual din cauza poluării, însă sunt unii care sfârșesc chiar din cauza poluării din locuința proprie. Experții au anunțat acum care este cea mai poluată cameră din casă. Aceștia susțin că e mai periculos să stai aici decât într-o intersecţie aglomerată.
Milioane de oameni mor în fiecare an din cauza poluării din propriile case. Ce trebuie să faci ca să-ți fie bine
Potrivit unui raport al Organizației Mondiale a Sănătății, făcut cunoscut de BBC, 3,8 milioane de persoane mor în fiecare an în urma expunerii la așa-numita „poluare casnică”.
De asemenea, slaba aerisire a locuințelor este responsabilă pentru mai multe boli, cum sunt astmul, pneumonia sau chiar cancerul de plămâni.
Ce creează poluare într-o casă
Astfel, conform studiului, ne expunem în propriile case la o multitudine de surse de poluare, cum sunt: gătitul, curățenia și folosirea parfumurilor de cameră nu fac decât să încarce aerul cu mulți compuși chimici.
Astfel, studiul arătă că bucătăria este cea mai poluantă, dar și „murdară”, din punct de vedere al prezenței microbilor, încăpere din casă.
O persoană este mult mai expusă „particulelor fine”, în suspensie, din aer atunci când se prepară o banală omletă în bucătărie decât dacă se află în centrul unui oraș.
Și celelelte camere au proprii lor poluatori
Celelalte camere și încăperi, cum sunt sufrageria, dormitoarele, baia, „dispun” și ele de propriile surse de poluare specifice.
În sufragerie sau dormitoare poluarea este provocată de acarieni, mătreață, de la om sau animale de companie, praf, fum de țigară, precum și produse chimice de curățenie.
De asemenea, poluarea din baie poate fi cauzată de apariția mucegaiului, ca urmare a umidității, și a produselor de curățenie.
Ce mai poluează casa
Principalele surse care provoacă poluare într-o locuință sunt vopseaua, tapetul de pe pereți, produsele plastice, parchetul, banalul spray sau chiar produsele de curățare. Toate cele enumerate elimină în aer compuși organici volatili.
În plus, produsele de curățare convenționale conțin clor, amoniac sau solvenți pe bază de petrol. Acestea pot provoca dureri de cap sau chiar iritații.
Poluarea vine chiar de unde nu te aștepți
Chiar și banalele lumânări și bețișoarele parfumate eliberează, de asemenea, particule toxice: particule de plumb, zinc, staniu si cadmiu, substanțe cu potențial cancerigen.
Nu în ultimul rând, cea mai sigură și la îndemână metodă de a elimina acești poluanți din casa noastră este ventilația constantă a încăperilor, care se poate face chiar și prin aparature speciale.