Care este cea mai mare sumă strânsă de un român la Pilonul II. Și-a asigurat bătrânețea

de: Daoud Andra
24 09. 2024

Unii români care au contribuit la Pilonul II de pensii private pot spune că și-au asigurat bătrânețea. Datele centralizate până la finalul lunii iunie arată care sunt cele mai mari sume strânse de români pentru pensiiile private.

Peste 8 milioane de români au pensii private

Contribuția la Pilonul II de pensii private a crescut anul acesta, ajungând la 4,75% din veniturile brute. Autoritățile arată că peste 8,2 milioane de români contribuie la Pilonul II, iar unii dintre ei au strâns sume considerabile pentru pensie. Un raport realizat recent arată că 70% dintre activele de la Pilonul II sunt deținute de 25% dintre cei care au contribuit.

Potrivit raportului, fiecare român care a contribuit la Pilonul II are strânși, în medie, 17.000 de lei în cont. Românul care se laudă cu cea mai mare sumă adunată pentru pensia privată a reușit să strângă 2,51 milioane de lei. Acest lucru înseamnă un venit brut foarte mare, din care 4,75 procente ajung la pensia privată. Există însă și extrema cealaltă: 20% dintre români au în cont sub 1.350 de lei, arată același raport.

Media sumei cu care contribuie angajații la Pilonul II este de peste 300 de lei pe an. Cu cât salariile brute sunt mai mari, cu atât cresc și sumele care se adună la Pilonul II de pensii private.

A crescut numărul celor care contribuie la Pilonul II

Datele centralizate arată că, la 30 iunie 2024, numărul total al românilor care contribuie la Pilonul II este cu 1,8% mai mare decât anul trecut, în aceeași perioadă. 8,22 de milioane de români contribuie la cele trei fonduri de pensii administrate privat, respectiv: FPAP NN, FPAP AZT Viitorul Tău și FPAP Metropolitan Life.

Potrivit celor mai recente date, contribuția medie este de 383 de lei pentru fiecare participant. La nivelul lunii decembrie 2023, contribuția era de 276 de lei de participant.

Valoarea totală a activelor din fondurile de pensii private a fost de 143,3 miliarde de lei la 30 iunie 2024, cu 30% mai mare față de aceeași perioadă a anului trecut. Peste 29.000 de români au primit bani de la Pilonul II în acest an. Cei mai mulți dintre ei au preferat plățile unice. Cei care se pensionează pot alege să amâne momentul în care vor retrage banii de la Pilonul II.

”În momentul în care partici­pantul nu mai încasează venituri de natură salarială, nu i se mai reţin taxe şi impozite din salariu şi prin urmare nici nu i se mai virează contribuţii în contul său individual de Pilon II. Totuşi, participantul poate opta să amâne momentul retragerii banilor de la Pilonul II chiar şi după ce se pensionează“, spune Radu Crăciun, director general al BCR Pensii şi preşedinte al Asociaţiei pentru Pensiile Administrate Privat din România (APAPR), pentru ZF.