Care e diferența dintre Slovacia și Slovenia. Tot mai multă lume le confundă, însă sunt două țări diferite

de: Ștefan R. Apostol
25 06. 2024

În contextul EURO 2024, dar și cel socio-politic, sunt tot mai multe confuzii în ceea ce privesc cele două state slave, dar autoritățile de aici încearcă să arate care e diferența dintre Slovacia și Slovenia. Din păcate, tot mai multă lume le confundă, însă sunt două țări diferite.

Tot mai multă lume confundă Slovacia cu Slovenia

Amândouă sunt prezente la cel mai important turneu de fotbal european, Slovacia în grupa E, grupa României, iar Slovenia în grupa C, alături de Anglia, Danemarca și Serbia. Dar, din motive evindente, cele două state est-euopene sunt adesea confundate.

Cele mai celebre gafe aveau să fie făcute de președintele american george W. Bush, sau de celebrul premier italian Berlusconi. Dar, până la urmă care e diferența dintre Slovacia și Slovenia?

O căutare rapidă pe Google va scoate la iveală zeci de tweet-uri despre moștenirea slovacă a Primei Doamne a SUA, Melania Trump, care nu există. Ea s-a născut în Sevnica, un oraș sloven.

Se pare că este vorba de un blestem asupra ambelor națiuni, și anume că steagul sau imnul greșit a apărut la multe evenimente. Anul trecut, a fost vorba de Campionatul Mondial de hochei pe gheață din Germania, unde slovacii furioși au fost nevoiți să înăbușe imnul Sloveniei cu huiduieli și fluierături. Ulterior, li s-a spus că imnul lor nu va fi interpretat din cauza unor „probleme tehnice”.

Gafa făcută de fostul președinte american George W. Bush

Așa cum spuneam anterior, una din marile gafe avea să fie făcută de George W. Bush, când a vorbit despre întâlnirea sa cu ministrul slovac de externe, de altfel o întâlnire care nu a avut loc niciodată.

O altă gafă, la fel de mare, avea loc în 2003, când prim-ministrul italian Silvio Berlusconi l-a prezentat pe prim-ministrul din Slovacia în cadrul unei conferințe de presă, când de fapt acesta era Anton Rop, premierul Sloveniei.

„A fost foarte ciudat, le-am cerut jurnaliștilor să nu menționeze acest lucru în rapoartele lor”, a declarat ulterior premierul sloven Anton Rop.

„Distingeți Slovenia și Slovacia”

Ca urmare a acestor episoade repetate de confuzie, revista New Yorker a relatat despre un eveniment organizat anul trecut de cele două ambasade din Londra, intitulat „Distingeți Slovenia și Slovacia”.

Iar un mit popular, perpetuat de emisiunea QI de la BBC, este că ambasadele din Washington se întâlnesc o dată pe lună pentru a schimba corespondența greșit adresate.

Acest lucru nu este chiar adevărat, dar își are originea într-un comentariu din 2004 adresat New York Times de către un ambasador sloven anonim de undeva din Europa.

Știi care e diferența dintre Slovacia și Slovenia?

Pentru început trebuie menționat că ambele state au nume similare, steaguri similare, dar și o istorie similară. Steagurile sunt aproape identice, formate din dungi orizontale roșii, albastre și albe.

Diferența esențială este stema, care, în mod util, este poziționată în stânga în ambele. Asemănările se extind și la numele celor două republici, Slovacia se numește Slovenská republika, în timp ce Slovenia este Republika Slovenija.

Limbile sunt și mai greu de distins, una este slovenčina, cealaltă slovenščina, dar cele două țări nici măcar nu sunt vecine. Ele sunt separate una de cealaltă de Austria și Ungaria și au caracteristici distincte.

Steagul Sloveniei

Steagul Slovaciei

Slovenia este o țară de coastă care se învecinează cu Italia și Croația în sudul Europei. Slovacia are ca vecini Polonia și Republica Cehă și se mândrește cu castele și munți ca locuri turistice. Ambele țări sunt foste republici socialiste și ambele au apărut în forma lor modernă la începutul anilor 1990.

Slovenia a obținut independența față de Iugoslavia în 1991, într-un mod relativ lipsit de vărsare de sânge, după ce UE a contribuit la încheierea unui acord. Slovacia este cea mai mare țară și are de două ori mai mulți locuitori, 5,5 milioane față de două milioane în Slovenia.

Slovacia, cândva a făcut parte din statul Cehoslovacia, iar în 1992, așa-numitul Divorț de catifea a împărțit țara în Republica Cehă și Slovacia.