23 mai 2019 | 13:54

Care a fost primul referendum din România. De câte ori a fost consultată populația

Știri generale
Care a fost primul referendum din România. De câte ori a fost consultată populația

Primul referendum din România a avut loc acum mai bine de 150 de ani, iar pe atunci, problemele care trebuiau rezolvate prin consultarea populației erau mult mai complexe decât astăzi. În toți acești ani însă, puterea a cerut destul de rar părerea românilor.

Nu există stat de drept dacă puterea, indiferent de natura ei, nu cheamă cetățenii cu drept de vot să-și exprime opinia cu privire la o temă dată care-i privește pe toți. În total, de când statul român a devenit Principatele Române și până în prezent, poporul a fost convocat la referendum de 13 ori (în 155 de ani).

România înainte de comuniști: care a fost primul referendum

Primul referendum care a avut loc în teritoriul românesc a avut loc între 10 și 14 mai 1864, deci pe vreme lui Alexandru Ioan Cuza.

Pe atunci, România era formată doar din Țara Românească și Moldova, fără Transilvania și restul regiunilor mai mici. Referendumul a fost propus de domnitorul Cuza și i-a chemat pe români la urne după ce a aprobat Statutul Dezvoltător, prin care au fost definite atribuțiile domnului, s-a trecut de la un sistem parlamentar unicameral, cum era prevăzut în Regulamentele organice din 1831, la unul bicameral.

Astfel, puterea legislativă a ajuns să fie exercitată în mod colectiv de către domn, Adunarea Electivă și Senat.

Al doilea referendum a avut loc în zilele de 2 și 8 aprilie 1866, într-o chestiune de mare importanță, când s-a decis aducerea pe tronul țării a unui principe străin. A fost o decizie privită cu neîncredere de mulți, dar era singura viabilă pentru a garanta existența României unite.

După abdicarea forțată a lui Cuza, a fost constituită o locotenență domnească formată din Generalul Nicolae Golescu, Lascăr Catargiu și Colonelul N. Haralambie. În cele din urmă, principele care a acceptat tronul românilor a fost principele Carol de Hohenzollern Sigmaringen, al Prusiei.

A urmat apoi referendumul din 1938, când regele Carol al II-lea a abrogat Constituția din 1923 (înfăptuită după Marea Unire) și instaurarea unei dictaturi regale, ca să fie în „trend” cu regimurile dictatoriale din jur. În Europa de Est, România era cam singura care încă mai rămăsese democratică, iar fasciștii ne băteau deja la porți.

Ultimul referendum dinainte de venirea comuniștilor a avut loc în 1941, în urma rebeliunii legionare. De fapt, au avut loc două plebiscite în acel an, toate propuse de Mareșalul Ion Antonescu, având ca temă noua politică internă a României.

Referendumurile din perioada comunistă

Pare o glumă proastă, un umor negru, dar au avut loc vreo două referendumuri și în perioada comunistă, mai exact în timpul lui Nicolae Ceaușescu. Unul a avut loc pe 23 noiembrie 1986 și s-a hotărât reducerea cu 5 la sută a armamentelor, efectivelor și cheltuielilor militare de către Republica Socialistă România.

Următorul referendum a avut loc în 1989, când Ceaușescu a decis introducerea în Constituția României a unei clauze care interzicea pe viitor luarea de împrumuturi externe.

Referendumuri în România post-decembristă

Cele mai multe au avut loc după Revoluție. Primul a avut loc în 1991 prin care s-a cerut aprobarea unei noi Constituții.

A urmat apoi cel din 2003, când s-a cerut aprobarea revizuirii Constituției.

Al zecelea referendum a avut loc în 2007, când românii au fost întrebați dacă erau de acord cu demiterea președintelui de atunci, Traian Băsescu, atunci când PSD l-a acuzat că a încălcat anumite prevederi din Constituție. A fost o prezență la vot de 44,45%, iar 74,48% dintre cetățenii care au votat s-au pronunțat împotriva demiterii lui Băsescu.

A mai urmat apoi un referendum în același an, în octombrie, când Băsescu le-a adresat românilor următoarea întrebare: „Sunteți de acord ca, începând cu primele alegeri care vor fi organizate pentru Parlamentul României, toți deputații și senatorii să fie aleși în circumscripții uninominale, în baza unui scrutin majoritar în două tururi?”.

A mai fost apoi unul în 2009 (al cincilea după Revoluție), când Băsescu a vurt transformarea Parlamentului bicameral într-unul unicameral.

Cel mai recent referendum a fost în 2012, când s-a cerut iar demiterea lui Traian Băsescu.

PlaySport
DE NERECUNOSCUT! Cum arată la 76 de ani Valentin Ceaușescu, ultimul fiu în viață al lui Nicolae Ceaușescsu
Ego.ro
TE SPERII! Cum arată cele mai apetisante femei din România fără machiaj FOTO
Ego.ro
Diana ȘOȘOACĂ, în ipostaze provocatoare! Imagini din tinerețe care au scăpat pe internet
Digi24
Un cuplu care a cumpărat un conac vechi de 400 de ani a descoperit sub podeaua din bucătărie o comoară
Cancan.ro
Alex Ciucu a ascuns 11 ani relația paralelǎ! EA i-a fost amantă. Avem imaginile
Stirile PROTV
Un bărbat a primit o factură la telefon de 134.000 de euro după ce și-a petrecut vacanța într-o țară din Europa
Romania TV
Câştigător Survivor România 2024. Jador a scăpat porumbelul, surpriză uriaşă!
Capital.ro
Vor dispărea BANCNOTELE definitiv?! Moment de cotitură în lumea banilor
EVZ.ro
Rusia va ataca NATO. Anunțul care punea lumea pe jar
Adevarul
O româncă se judecă de zece ani cu Elon Musk. Inițialele numelui său sunt pe acumulatorii mașinilor Tesla Model S
BZI.ro
De ce nu este deschis sicriul lui Costel Corduneanu? Este acoperit cu flori şi drapelul României. Familia vine cu explicaţii – FOTO
Spynews.ro
Soția lui Costel Corduneanu, copleșită de durere cu o zi înainte ca interlopul să fie înmormântat: „Eroul nostru”. Va fi condus pe ultimul drum mâine
Sport.ro
FOTO Tânăra desemnată "cel mai frumos copil din lume", apariție wow în costum de baie. La 23 de ani și-a eclipsat deja tatăl, un celebru fotbalist
Impact.ro
Top 10 filme cu Amza Pellea. Actorul, un TITAN al cinematografiei românești
Parteneri
Imagini halucinante. O femeie și-a dus unchiul mort la bancă pentru a lua credit
Redactia.ro
A murit la doar 17 ani: ”Boala a răpus-o în 24 de ore”. Două zile de doliu
Digisport.ro
O româncă trage un semnal de alarmă: „Nu mai e de trăit în Italia”. Ce fenomen periculos a observat
Click.ro
Ce nu s-a văzut la TV! Zanni cu Ana Porgras și Alex Delea cu Alexandra Duli, momente tandre la duș, la Survivor Al Stars: "Nu vreau să se termine acest moment. Vreau să..."
Viva.ro
După ce a recrutat pușcăriași să lupte pe front, Rusia se confruntă cu un număr record de soldați condamnați pentru crimă
Digi24
Doi soți au renunțat la toată averea de 24 de milioane $ ca să se poată călugări și de-acum vor trăi doar din mila altora
Digi24
Acasă la Andreea Esca. Fiul ei, Aris, le-a arătat tuturor ce obicte ciudate are mama lui acasă / FOTO
Unica.ro
WhatsApp trezește mari nemulțumiri. Utilizatorii sunt total derutați
EVZ.ro
Știrile Antena Stars. De ce nu vrea Alexandra Velniciuc să aibă copii. Actrița are o căsnicie de mai bine de 20 de ani cu Șerban Puiu / VIDEO
Spynews
S-a aflat ce a făcut Ion Iliescu. A fost nevoie de aproape 30 de ani să se întâmple
Capital.ro
Gigantul care vine pe piața din România. Cifra de afaceri este de sute de miliarde de euro şi are angajaţi cu zecile de mii
Antena 3
Vedeta a dezvăluit că a avut o relație incestuoasă timp de zece ani cu tatăl ei, un cântăreț cunoscut: “Tata era altceva”. Acum s-a aflat tot
Avantaje
BANI pentru ANGAJAȚI. MILIOANE de români PRIMESC în curând MĂRIREA
Mediaflux
Soția lui Costel Corduneanu, copleșită de durere cu o zi înainte ca interlopul să fie înmormântat: „Eroul nostru”. Va fi condus pe ultimul drum mâine
Spynews.ro
Ce se întâmplă în corpul tău la 4 ore după ce ai mâncat nuci
Realitatea.net
Ce avere are Paul Nicolau, zis Pescobar. Suma impresionantă pe care o câștigă patronul de la Taverna Racilor într-o singură zi
Antena 1
De ce evreii nu cred în Iisus Hristos? 'Nu este Mesia!' 5 motive pentru care nu-l recunosc ca pe Mesia
Shtiu.ro