Capela Sixtină a Estului, locul unic în lume care se află chiar în România. Puţini turişti ajung aici, e un loc magic

de: Sabina Anastasia
04 04. 2023

Știi unde se ascunde Capela Sixtină a Estului, locul unic în lume care se află chiar în România? Potrivit analizelor realizate de angajații în turism, puțini vizitatori ajung aici. Cei mai mulți care aleg să se deplaseze în regiune sunt cei din apropierea zonei cu pricina. Merită, însă, să o notezi și tu pe lista destinațiilor de vacanță din acest an.

Capela Sixtină a Estului, locul unic în lume care se află chiar în România

A fost declarată monument istoric în anul 1918, iar în 1933 a fost inclusă în patrimoniul cultural mondial UNESCO. Este una dintre mănăstirile din România de o frumusețe divină, pe care trebuie neapărat să o vizitezi. Dacă nu ai ghicit încă despre ce este vorba, nu te mai ținem în suspans: Mănăstirea Voroneț.

Dacă ajungi vreodată în Suceava, trebuie neapărat să o vizitezi. Înfățișează cel mai bine cultura, tradiția și obiceiurile ortodoxe din regiune. „Capela Sixtină a Estului” e situată la doar 4 kilometri de Gura Humorului și la 36 de kilometri de reședința județului. Este unul dintre cele mai reprezentative obiective turistice din regiune, ascunzând o istorie tumultoasă.

Poți să te deplasezi aici cu mașina personală sau cu trenul. Din municipiul Suceava poți ajunge la Mănăstirea Voroneț în doar 30-40 de minute. Dacă alegi să iei trenul, cobori în stația Gura Humorului, după care trebuie să mai mergi pe jos aproximativ o oră pentru a ajunge la așezământul religios.

Istoria Mănăstirii Voroneț din Suceava. Prin ce impresionează

„Capela Sixtină a Estului” a fost ridicată în anul 1488 în numai trei luni și trei săptămâni. La vremea respectivă, construcția unei astfel de clădiri în intervalul menționat reprezenta un record. Așa cum cel mai probabil știi, este una dintre cele mai valoroasectitorii ale lui Ștefan cel Mare (1457-1504).

Mănăstirea Voroneț impresionează prin verticalitate și armonie. Structura este foarte solidă, zidurile fiind susținute de contraforturi. Corpul dreptunghiular al clădirii, absidele laterale, precum și absida mare ce corespunde altarului au formă semicirculară. Așezământul religios a fost pictat cu celebrul pigment „Albastru de Voroneţ”, care i-a oferit mult faimă.

Te-ar putea interesa și: Locurile de vizitat în colțul de rai din Bucovina. Localitatea unde sunt peisaje de poveste

Nimeni nu știe, concret, care este autorul real al capodoperei din județul Suceava. Experții nu au ajuns la un consens în această privință. Se presupune că ar fi vorba despre pristavul Marcu. Mitropolitul Grigorie Roşca este considerat al treilea ctitor al „Capelei Sixtine a Estului”, după Sfântul Ştefan cel Mare şi Sfântul Daniil Sihastrul.