Capcană cu numele lui Denise Rifai pe internet. Înșelătoria cu câştiguri atât de mari încât stârnesc invidia BNR

de: Daoud Andra
20 08. 2024

Numele lui Denise Rifai și al altor persoane publice se află în centrul unor campanii mincinoase pe internet. Anunțurile false care circulă pe rețelele de socializare și care promit câștiguri de diferite feluri i-au determinat pe cei ale căror nume sunt folosite fraudulos să ia atitudine.

Numele lui Denise Rifai apare în reclame mincinoase

Anunțurile false care circulă pe internet, fie prin intermediul e-mail-ului, fie pe rețelele de socializare sau prin sms s-au înmulțit îngrijorător în ultimul timp. În vreme ce unele companii se folosesc de imaginile unor persoane publice pentru a vinde diferite lucruri, altele promit câștiguri fabuloase, cu eforturi minime.

Și Denise Rifai este în centrul unei astfel de campanii frauduloase și a vorbit în repetate rânduri despre situația în care numele ei este folosit ilegal. ”Nici nu știu ce să mai fac. Unde să mai depun plângeri, ca să se opreacă”, a declarat prezentatoarea de la Kanal D, pentru paginademedia.ro.

Numele lui Denise Rifai nu este singurul folosit în astfel de campanii. Și Dani Oțil, Dorian Popa sau alte vedete din România apar în astfel de fraude. Tehnologia a dus lucrurile la nivelul următor, astfel că au apărut inclusiv interviuri realizate cu ajutorul inteligenței artificiale, în care vocile unor persoane publice sunt folosite pentru a oferi credibilitate unor astfel de reclame.

În acest context, sunt și mai dificil de identificat informațiile false, iar mulți cad în plasa impostorilor, care se folosesc de imaginea unor persoane de încredere. Astfel de fake-uri au apărut tot mai des în ultimele luni, unele promovând câştiguri fabuloase prin platforma BRUA. În realitate, banii erau direcționați într-un cont de Revolut.

Cum să eviți fraudele pe internet

Dacă petreci mult timp pe rețelele de socializare în fiecare zi, este aproape impisibil să nu îți apară pe feed măcar o astfel de reclamă. Specialiștii în securitate cibernetică atrag atenția cu privire la cât de periculoase sunt aceste scam-uri, pentru că sunt dificil de identificat.

Cei mai vulnerabili sunt adolescenții și persoanele în vârstă, care pot fi păcălite foarte ușor să dea click pe link-uri obscure și, astfel, să le fie furate datele personale sau datele din contul bancar.

Atunci când primești o reclamă, un mesaj sau un e-mail care conține link-uri ciudate, specialiștii te sfătuiesc să nu dai click pe ele. Dacă ești sunat de persoane care se recomandă a fi de la bancă sau de la compania de telefonie mobilă, nu oferi informații personale până când nu verifici dacă persoana de la celălalt capăt este într-adevăr angajatul instituției pe care spune că o reprezintă.

Reclamele cu imaginea unor persoane publice, care promit câștiguri facile, sunt, din start, unele mincinoase. La fel stau lucrurile și în cazul unor reclame la produse care promit rezultate prea frumoase să fie adevărate, precum produse de slăbit cu efect rapid.