Cantitatea exactă de carne tocată pentru sarmale delicioase. Puține gospodine știu rețeta corectă, de asta nu ies moi

de: Daoud Andra
01 08. 2024

Sarmalele reprezintă un preparat tradițional românesc pe care orice gospodină știe să îl facă. În funcție de zona țării, acestea se pot prepara ușor diferit, însă pentru a obține sarmale moi și delicioase, trebuie să ții cont de anumite aspecte. Câtă carne și cât orez se folosesc la sarmale, pentru o proporție echilibrată.

Ce cantitate de carne tocată se folosește la sarmale

Carnea tocată este ingredientul principal din sarmale. Aceasta trebuie să aibă un procent de 15-20% grăsime, pentru ca sarmalele să nu iasă uscate. Indiferent că folosești carne de porc, vită, curcan sau amestec, asigură-te că are suficientă grăsime.

Cantitatea de carne tocată depinde de câte sarmale vrem să obținem. Țineți cont că aceasta se mai amestecă și cu ceapă și orez, iar o sarma medie are, în general, 30 de grame de umplutură. Pentru 100 de sarmale este nevoie, în general, de 1 kg de carne proaspăt tocată, la care se adaugă orez, ceapă și condimente.

Optează pentru carne proaspăt tocată, dacă se poate. Alege pulpă de porc sau de vițel, împănată cu grăsime și trece-o de două ori prin mașina de tocat sau prin robotul de bucătărie, dacă vrei să fie fină. În funcție de câte sarmale vrei să obții, folosește mai multă sau mai puțină carne, dar respectă raportul privind orezul și ceapa.

Rețetă de sarmale dintr-un kilogram de carne tocată

Ingrediente:

  • 1 kg carne tocată (amestec de porc și vită)
  • 2 cepe mari
  • 200 g orez
  • 2 linguri de ulei
  • 2-3 verze murate (sau foi de viță de vie, dacă preferi)
  • 1 lingură de pastă de tomate
  • 1 linguriță de cimbru uscat
  • 1 legătură de mărar
  • Sare și piper după gust
  • 1 litru de apă (sau supă de carne, pentru un plus de aromă)
  • 200 ml roșii în bulion sau suc de roșii

Mod de preparare:

Tocăm ceapa mărunt și o călim într-o tigaie cu cele două linguri de ulei, până devine translucidă. Spălăm bine orezul în mai multe ape pentru a îndepărta excesul de amidon, apoi îl scurgem bine. Într-un bol mare, combinăm carnea tocată cu orezul scurs, ceapa călită, cimbrul uscat, și mărarul tocat mărunt. Adăugăm sare și piper după gust și amestecăm bine până obținem o compoziție omogenă.

Desfacem foile de varză murată și tăiem nervurile groase. Dacă varza este prea sărată, o putem lăsa în apă rece timp de 1-2 ore, schimbând apa de câteva ori. Pe fiecare foaie de varză punem o lingură din compoziția de carne și orez. Împăturim marginile laterale peste umplutură, apoi rulăm foaia strâns. Asigurăm capetele pentru a nu se desface în timpul gătitului.

Într-o oală mare, punem un strat de varză tocată pe fund. Așezăm sarmalele în straturi, alternând cu varză tocată. Printre straturi, adăugăm câteva frunze de dafin și boabe de piper (opțional), precum și câteva bucăți de kaizer sau afumătură. Amestecăm pasta de tomate cu roșiile în bulion și cu apa (sau supa de carne) și turnăm peste sarmale până sunt complet acoperite.

Punem oala la foc mediu și aducem la punctul de fierbere, apoi reducem focul la mic și lăsăm să fiarbă încet timp de aproximativ 2-3 ore. Verificăm periodic nivelul lichidului și adăugăm apă dacă este necesar.