Cantitatea de zahăr pe care s-o pui în gemul de căpșune. Cum să obții cel mai gustos preparat

de: Sabina Anastasia
17 06. 2023

Și tu te pregătești pentru perioada în care trebuie să depozitezi preparate savuroase în cămară? Dacă răspunsul este unul afirmativ, ai ajuns la locul potrivit. Playtech Știri îți explică totul despre cantitatea de zahăr pe care s-o pui în gemul de căpșune, pentru a ieși gustos.

Greșeala pe care o fac multe gospodine

Sezonul cald vine la pachet cu fructe care de care mai delicioase. Multe dintre ele ajung să fie preparate pentru toamnă și/sau iarnă, astfel încât sunt depuse în cămări sau beciuri. Gospodinele se pregătesc încă de pe acum pentru perioada în care trebuie să se ocupe de gemuri, dulcețuri, compoturi și alte astfel de preparate.

Gemul de căpșune este unul dintre preparatele dulci care nu lipsesc aproape din nicio cămară a gospodinelor. Este des consumat de sine stătător, pe pâine cu unt sau margarină sau este încorporat în tot felul de deserturi. Nu este deloc dificil să îl prepari pentru sezonul rece, dacă ții cont de câteva detalii importante.

Unul dintre acestea se referă la cantitatea de zahăr pe care o folosești la prepararea gemului. Indiferent despre ce fruct este vorba, cele mai experimentate gospodine îți recomandă să nu mai faci greșeala de a folosi 1 kilogram de zahăr la 1 kilogram de fructe. Multe românce procedează astfel, însă aroma finală nu va mai fi autentică.

Cantitatea de zahăr pe care s-o pui în gemul de căpșune

Ce trebuie să știi este că, de regulă, se folosește o cantitate de zahăr între 50% și 75% din greutatea căpșunelor. De exemplu, la 1 kilogram de căpșune trebuie să adăugi între 500 g și 750 g de zahăr. Ține cont de faptul că cel mai bine e să folosești zahăr pudră, fiindcă cel granulat poate fi dificil de dizolvat în totalitate.

Nu este deloc greu să ții cont de elementele explicate anterior. Tot ce trebuie să faci este să pui gemul la fiert și după aproximativ 10-15 minute, interval în care fructele s-au înmuiat, iar gustul s-a echilibrat, poți să îți dai seama cu ușurință dacă gustul este dulce sau acru.

Scoate pe o farfurie 1-2 linguri de gem și gustă din preparatul dulce. Bineînțeles, ai grijă să se răcească în primă fază. În cazul în care consideri că gemul mai are nevoie de zahăr, poți adăuga o cantitatea suplimentară, continuând însă fierberea.

În ceea ce privește procesul de fierbere, cele mai experimentate gospodine recomandă tuturor să țină cont de un aspect foarte important, anume că pasta de fructe trebuie fiartă la foc mediu. Altfel, fructele se vor oxida.