Cannabis legalizat în România, proiect analizat la Ministerul Sănătății. Cum ar putea urma Cabinetul Dăncilă alte state

Autor: Iorgu Ianusi - 17:15

Guvernul ar putea legaliza consumul de canabis în scop medicinal, anunță Ministrul Finanțelor. Eugen Teodorovici a precizat că în cadrul Ministerului Sănătății se analizează această posibilitate. Ideea legalizării în scopuri medicinale este studiată cu atenție, precizează Eugen Teodorovici.

„Am discutat și eu cu ministrul Sorina Pintea și am aflat și eu că o astfel de comisie se întrunește la Ministerul Sănătății pentru a se analiza și a se argumenta legalizarea utilizării canabisului în scopuri medicinale, pentru cei diagnosticați, în special în zonă de cancer, în fază terminală se ia în calcul legalizarea pentru a se utiliza. Medical este un argument care justifică o astfel de procedură de legalizare. ” Eugen Teodorovici

Mai multe state europene au decis să legalizeze consumul de cannabis în scop medicinal. Pentru România, calea urmată de autoritățile sanitare din mai multe state poate fi un exemplu, apreciază șeful de la Finanțe.

 „Nu știu dacă la Guvern (este pregătit un proiect – n.r.), dar ieri a fost la Ministerul Sănătății la comisia de profil (s-a discutat, n.r.), înseamnă că asta este direcția în care se merge. Este deja o practică europeană și justificarea medicinală o are. Fiind în fază terminală pacienții, probabil că este o cale de a diminua din suferința.” Eugen Teodorovici

Despre cum ar fi primită o asemenea măsură în România, ministrul Eugen Teodorovici a declarat:

„În România, oamenii văd multe dezvantaje pe mai multe subiecte, nu doar acesta. Dar deocamdată nu e momentul să ne pronunțăm.”

Cannabis în scopuri terapeutice: țările din UE care au permis utilizarea

Mai multe țări din Uniunea Europeană au decis să permită utilizarea cannabisului în cazurile medicale, și între acestea se află Olanda, Belgia, Spania, Finlanda, Portugalia, Polonia, Cehia și Grecia.

În februarie 2019 Parlamentul European adopta o rezoluție prin care recomanda utilizarea cannabisului în scopuri terapeutice.

Diverse studii au demonstrat că utilizarea cannabisului îi poate ajuta pe pacienții care suferă de diverse forme de cancer (ameliorarea durerilor), boli mintale, inclusiv pe cei care sunt diagnosticați cu sindromul Tourette, în cazul celor cu Alzheimer, epilepsie, glaucom și artrite.


Citește și...