Presiune politică? Alianței USR-PLUS i se respinge candidatura la europarlamentare
Biroul Electoral Central a respins candidatura Alianţei USR-PLUS la europarlamentare. Liderii celor două formațiuni susțin că vor contesta decizia și vorbesc despre presiuni politice.
Biroul Electoral Central (BEC) a respins joi cererea de înscriere în competiţia electorală a Alianţei 2020 USR PLUS pentru alegerile europarlamentare.
Motivul: Dan Barna şi Dacian Cioloş nu ar figura ca preşedinţi ai USR, respectiv PLUS în Registrul partidelor politice. Dan Barna a fost ales președinte al USR în octombrie 2017, în vreme ce Dacian Cioloș a fost ales președinte PLUS în februarie 2019. Ambele partide au solicitat înregistrarea președinților la Tribunalul București, dar până acum nu au primit o decizie definitivă. Pentru acest motiv, BEC a respins cererea de înregistrare a Alianței.
Cine are interesul să blocheze candidatura Alianței USR-PLUS?
Liderii celor două formațiuni, Dan Barna și Dacian Cioloș susțin că decizia BEC e una luată la presiunile regimului corupt instaurat de Liviu Dragnea în România. Alianța susține, într-un comunicat de presă, că va contesta această decizie.
„N-au contat documentele juridice pe care le-am depus. N-au contat deciziile legale ale celor două partide și voința celor 14.000 de membri. Nu contează nici cele 200.000 de semnături pe care le-am strâns. Ne-au respins cererea pentru că lui Liviu Dragnea îi este teamă de Alianța 2020 USR PLUS, de „Fără Penali“, de „Oameni Noi“, de tot ceea ce înseamnă această Alianță și de toate speranțele care sunt legate de ea”.
Liderii Alianței amintesc de sprijinul pe care îl au din partea societății civile și susțin că vor face toate demersurile necesare pentru a partipa la alegerile europarlamentare. Dan Barna şi Dacian Cioloş nu exclud posibilitea să meragă separat la alegerile europarlamentare.
„Ni se încalcă dreptul de a fi votați, dar și dreptul românilor de a vota. Este pentru prima oară, după 1990, când este respinsă o listă care în sondaje se bucură de susținerea a aproximativ 20% dintre români.Este un act profund nedemocratic prin care se încearcă să fim scoși din procesul electoral. Ceea ce s-a întâmplat la BEC este o politizare nepermisă a unui organism care ar trebui să mențină echilibrul democratic”.
Alegerile europarlamentare sunt programate pe 26 mai, iar liderii Alianței speră să aibă câștig de cauză atunci când vor contesta decizia.
„Indiferent de câte obstacole ne vor pune, noi nu ne vom opri. Decizia BEC nu este definitivă. Vom contesta la Înalta Curte și avem încredere că judecatării vor îndrepta abuzul comis de BEC. Vom merge mai departe și dacă decizia ÎCCJ va fi defavorabilă, chiar dacă USR și PLUS vor fi nevoite să candideze separat în alegeri. Vom strânge din nou semnăturile, ne vom sprijini unii pe ceilalți. Vom merge alături în campanie și vom folosi toate resursele pe care le avem la dispoziție pentru a opri regimul Dragnea-PSD. Vrem o Românie fără penali și fără hoție și suntem dispuși să ne batem până la capăt pentru asta”.