Când vor primi românii bani înapoi de la supermarketuri. Tot ce trebuie să ştii despre programul RetuRo

de: Sabina Anastasia
16 10. 2023

RetuRo, administratorul Sistemului de Garanție-Returnare (SGR), a anunțat când va deschide primul centru de numărare și sortare a ambalajelor pentru băuturi. Află în rândurile de mai jos cum va funcționa sistemul și când vor încasa românii primii bani înapoi din partea supermarketurilor.

Când va fi implementat programul SGR în România

Data viitoare când cumperi băuturi îmbuteliate de la supermarket, nu mai arunca recipientele din plastic, indiferent dacă este vorba despre o simplă sticlă de apă sau despre băuturi răcoritoare, băuturi spirtoase, bere, cidru, vin și altele. Vei da bani pentru ele, dar îi vei primi și înapoi.

Sistemul de Garanţie – Returnare (SGR), administrat prin intermediul programului RetuRo, va intra în linie dreaptă în viitorul apropiat. Ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Mircea Fechet, și-a exprimat speranțele că programul va debuta pe data de 30 noiembrie 2023.

Primul centru de colectare a băuturilor îmbuteliate

Primul centru de colectare și reciclare a recipientelor băuturilor îmbuteliate va fi deschis în județul Cluj, pe data de 30 noiembrie 2023, potrivit informațiilor comunicate de reprezentanții Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor.

Centrul urmează să fie amplasat în interiorul parcului industrial Olympian din comuna Bonţida, județul Cluj. Aici se vor realiza primele procese de numărare și sortare a ambalajelor de băuturi colectate de la comercianți, potrivit mesajului ministrilui Mircea Fechet.

Ministrul Mediului, despre debutul programului SGR

„Ceea ce ne aşteptăm este ca Sistemul să aibă o eficienţă care va fi de peste 95% din containerul de băuturi returnate, începând cu al treilea an de funcţionare. Nu va fi uşor, am avut atâtea discuţii, fiind o problemă despre care vorbim din 2018.

Este un subiect pe care l-am luat de la zero în 2020 şi sunt foarte optimist că va începe pe 30 noiembrie. Va funcţiona şi sper că nu numai că vom avea al doilea cel mai mare sistem din Europa după cel german”, a spus ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Mircea Fechet.

Cum se vor returna banii tuturor consumatorilor

Prin sistemul SGR, consumatorii trebuie să achite o taxă sau garanție de 0, 50 lei pentru fiecare băutură îmbuteliată pe care o achiziționează. Aceasta trebuie să prezinte un volum între 0, 1 și 3 litri pentru a putea fi înregistrată corespunzător, potrivit informațiilor comunicate de reprezentanții Guvernului.

După golirea conținutului ambalajului, consumatorii pot să returneze recipientul la punctele de colectare amplasate de comercianți în cadrul supermarketurilor sau în apropierea lor, moment în care li se va returna taxa sau garanția de 0, 50 lei pentru fiecare ambalaj returnat.

Atenție! Returnarea taxei sau garanției de 0, 50 lei nu este condiționată de prezentarea bonului fiscal. Astfel, nu este nevoie să prezinți chitanța pentru a primi banii înapoi.