Când vom scăpa de inundații și de ciclonul Boris. Elena Mateescu de la ANM: ”El se va stinge!”

de: Violeta Badea
17 09. 2024

Ciclonul Boris, responsabil pentru precipitațiile masive din ultimele zile, se apropie de final. Elena Mateescu, directorul ANM, a anunțat că fenomenul se va diminua în curând, aducând o perioadă de liniște meteorologică pentru România. Însă, deși intensitatea scade, autoritățile continuă să monitorizeze situația.

Veste bună de la ANM! Ciclonul Boris ”se va stinge” în următoarele zile

Elena Mateescu a declarat la Antena 3 CNN că ciclonul Boris, un sistem atmosferic de presiune scăzută format în nordul Italiei și care s-a extins către Europa Centrală, a generat cantități importante de precipitații și vânturi puternice.

Cele mai afectate țări au fost Germania, Austria, Italia și Slovacia, dar efectele s-au resimțit și în România, în special în Moldova. Specialistul ANM a subliniat că masa de aer rece din altitudine, combinată cu aerul cald din zona Mediteranei, a determinat stagnarea ciclonului în Europa Centrală.

Cu toate acestea, meteorologul a oferit vești bune: ”El se va stinge în următoarele zile. În România, precipitațiile au scăzut deja în intensitate, iar în zilele următoare ne așteptăm la valori de 10-15 litri pe metru pătrat, în special în sud-estul țării și în nordul Moldovei”. Deși cantitățile de apă vor mai persista în unele zone, riscul unor inundații majore, cum a fost cazul în Galați și Vaslui, scade semnificativ.

Impactul ciclonului asupra Dunării

Un alt efect major al ciclonului Boris este creșterea debitului Dunării. Potrivit Elenei Mateescu, precipitațiile abundente din Germania și alte țări europene traversează continentul și alimentează fluviul, afectând debitul acestuia pe teritoriul României.

”Debitului Dunării ar putea ajunge la 6000 m³/s până pe 22 septembrie, față de 2800 m³/s la începutul fenomenului,” a declarat meteorologul.

Deși situația este sub control, Elena Mateescu a subliniat importanța monitorizării constante, mai ales în cazul în care ploi suplimentare ar putea apărea.

Totuși, a menționat că riscul major intervine doar atunci când debitul depășește 10.000 m³/s, iar acest scenariu pare puțin probabil în următoarele zile.

Citește și Stare de alertă în județele Galați și Vaslui, inundațiile au mai răpit încă o viață. Câți bani vor primi de la stat familiile rămase fără case!

”Temperaturile vor începe să crească”

În final, Elena Mateescu a subliniat că ne așteaptă o perioadă de calm din punct de vedere meteorologic.

”După o vreme rece, temperaturile vor începe să crească. De mâine, ne așteptăm la maxime de până la 25 de grade, iar de miercuri acestea vor ajunge chiar la 27 de grade,” a afirmat ea.

Această evoluție a vremii marchează o revenire la normalitate, după episoadele intense de ploi și temperaturi scăzute.

”Schimbările climatice aduc fenomene extreme, specifice zonei și sezonului, însă după acest ciclon urmează o perioadă mai liniștită,” a conchis Mateescu, oferind astfel o rază de speranță după provocările aduse de ciclonul Boris.

Citește și Orașul din Europa, îngropat în zăpadă de ciclonul Boris. Nămeții ajung la 2 metri, localnicii sunt îngrijorați!