Când vom reveni, de fapt, la viața normală. Rafila dă vestea așteptată de toți românii

de: Ana Chivu
30 04. 2020

Alexandru Rafila vine cu noi precizări despre ziua mult așteptată de români. Când vom reveni, de fapt, la viața normală? Ziua de 15 mai reprezintă doar data în care măsurile oficialilor se vor relaxa.

Când vom reveni la viața normală? Alexandru Rafila dă vestea românilor

Profesorul Alexandru Rafila spune că viața românilor se va schimba începând cu data de 15 mai, dar nu va fi la fel ca înainte de pandemie. Măsurile de protecie împotriva coronavirus doar se vor relaxa, dar este nevoie de mai mult timp ca oficialii să anunțe renunțarea acestora. Criza sanitară în contextul pandemiei va lăsa urme adânci asupra multor domenii, nu numai la nivel social. După data de 15 mai nu înseamnă că va fi o revenire la viața normală, ci doar lucrurile se vor relaxa pe cât e posibil în acest stadiu. Din păcate, reprezentantul României la Organizația Mondială a Sănătății susține că povestea testării în masă nu este deloc adevărată, dar lucrul care trebuie făcut urgent este localizarea focarelor de infecție pentru a se putea interveni în timp util.

„De la 15 mai nu ne întoarcem la normal, la perioada de dinainte. Acest lucru s-a specificat foarte clar. Trebuie să identificăm în continuare focarele și să intervenim rapid. Povestea cu testarea în masă este o poveste. La nivel național nu e cazul să facem această testare. Nu avem teste care să depisteze tipul de anticorpi, pe cei protectori. Nu știm nici tipul de anticorpi, nici cantitatea”
Alexandru Rafila (Sursa: Digi 24)

Alexandru Rafila, despre viața românilor după 15 mai

„Nu știm cifra reală a numărului de cazuri”

Profesorul a mai precizat că nu există o circulație intensă a noului virus, lucru care este fantastic, dar totuși este imposibil de făcut o radigrafie punctuală a persoanelor infectate de pe teritoriul României. Sunt multe persoane asimptomatice, care evident că nu s-au prezentat la medic, astfel că acestea nu pot fi luate în evidență în statistici.

„Nu știm cifra reală a numărului de cazuri, pentru că sunt multe persoane care au trecut prin boală fără să aibă simptome specifice. Așa că nu s-au prezentat la medic. În Franța sunt să zicem 200.000 de cazuri, iar studiul de seroprevalență arată că ar fi 3.600.000 de cazuri. Și la gripă e la fel. Numărul de cazuri detectate este mai mic decât cel real. Nu cred că în România avem o circulație intensă a virusului”
Alexandru Rafila