Când vom avea primul tratament pentru Covid 19. Ce spune un reputat epidemiolog din SUA

de: Ștefan R. Apostol
13 06. 2020

Întrucât o mare parte a lumii rămâne acasă datorită coronavirusului, o mulțime de oameni și-au pus speranțele unei redeschideri economice mari asupra unui vaccin. Însă unii experți reclamă prudență, spunând că poate după 12 luni ar putea fi optimisti pentru un vaccin Covid-19.

Când vom avea primul tratament pentru Covid 19

Cu peste 100 de candidați la vaccin pentru Covid-19 în producție, lucrurile par optimiste, iar înțelepciunea convențională, adesea retrasă de către oficialii de la Casa Albă, este că această eliberare medicală ar putea veni în termen de 12 până la 18 luni. Secretarul Apărării, Mark Esper, a promis că „vom livra, până la sfârșitul acestui an, un vaccin la scară pentru a trata poporul american și partenerii noștri din străinătate.” Recordul anterior pentru a primi un vaccin a fost de patru ani, iar un clișeu în domeniu este că dezvoltarea vaccinului este măsurată în ani, nu luni.

Asta nu înseamnă că șansele unui vaccin disponibil pe scară largă în 12-18 luni sunt zero. Dar nici nu sunt 100 la sută. Amesh Adalja, un savant senior la Johns Hopkins Center for Health Health, mi-a spus că cronologia de 12-18 luni este „foarte ambițioasă”. Kendall Hoyt, un expert în vaccinuri și biosecuritate la Dartmouth, a spus că va fi o provocare, dar, probabil, realizabil: „Este posibil să putem avea ceva în acea cronologie – dacă totul merge bine.” Un alt nume important din medicina americană, Dr. Anthony Fauci, directorul Institutului Naţional de Alergii şi Boli Infecţioase din Statele Unite, afirmă că este foarte posibil să apară un tratament pentru Covid-19.

„Există o şansă mai bună, în timp, de a avea ceva care să ajute la tratare, înainte să avem de fapt capacitatea de a distribui vaccinul sigur şi eficient.”, a declarat pentru CNN, reputatul doctor.

Ce spune un reputat epidemiolog din SUA

Același Anthony Fauci a mai declarat că există două probleme majore. În primul rând, nu este clar dacă poate fi chiar dezvoltat un vaccin, este posibil, așa cum s-a întâmplat și pentru alți agenți patogeni, cum ar fi malaria și HIV. În al doilea rând, chiar dacă un candidat la vaccin arată promițător, timpul este o componentă necesară a acestei linii de cercetare. Oamenii de știință au nevoie de luni pentru a evalua nu doar dacă un vaccin este eficient pentru a conferi imunitate timp de luni, ci și dacă este în siguranță, deoarece efectele secundare ar putea să apară după săptămâni sau luni.

Când vom avea primul tratament pentru Covid 19. Ce spune un reputat epidemiolog din SUA

Siguranța are implicații importante și pentru sănătatea publică. Orice vătămare cauzată de un vaccin Covid-19 ar putea fi folosită de avocații anti-vaccin, care și-au răspândit mesajul împotriva lor, pentru a-și perpetua agenda. Chiar și fără un vaccin, există încă șansele ca alte inovații științifice și medicale să apară, ceea ce face ca Covid-19 să fie semnificativ mai puțin periculos, chiar dacă nu îl vindecă în mod corect. Avansurile în tratament, împreună cu suficientă capacitate de îngrijire a sănătății pentru a vedea toți pacienții infectați, încă în desfășurare a unei lucrări, ar putea pune capăt cel puțin unei distanțări sociale, chiar dacă un vaccin nu.

”Folosim acest medicament în combinaţie cu alte medicamente şi urmărim, de asemenea, efectul unor tratamente precum transferul pasiv de plasmă.”, a declarat Anthony Fauci.

Vaccinurile chiar au nevoie de timp
Experții au subliniat că dezvoltarea vaccinurilor necesită mult timp și nu se datorează doar obstacolelor birocratice sau măsurilor excesiv de prudente. Pentru unul, trebuie să fie descoperit un candidat la vaccin, care poate fi validat ca fiind adevăratul lucru prin cercetare. Numai asta necesită multă muncă, oamenii de știință încă mai lcurează cu diferite tipuri de vaccinuri, unele dintre ele nu au fost niciodată dezvoltate și utilizate cu succes la om, pentru a vedea ce poate funcționa cu Covid-19, precum și cu alte tipuri de viruși. Aceasta poate varia de la vaccinul tradițional, în care o versiune slăbită a unui virus este utilizată pentru stimularea imunității, până la tipuri mai noi de vaccinuri, cum ar fi utilizarea potențială a ARN mesager pentru a încerca să declanșeze mai precis un răspuns imun.