Când vine iarna în România. ANM, anunț de ultimă oră pentru toată țara

de: Ana Chivu
26 10. 2020

Specialiștii de la Administrația Națională a României au emis o nouă prognoză. Cum e vremea în toată țara și când va veni iarna în România? Care sunt detaliile indicate de specialiști pentru acest sezon rece?

Anunț ANM: când vine iarna în România?

Vremea se mai menține caldă până la finele lunii octombrie, iar ultima lună de toamnă va aduce temperaturi normale perioadei. Mai exact, din a doua săptămână a lunii viitoare vremea se răcește.

Săptămâna 26 octombrie – 2 noiembrie
Valorile termice vor fi mai ridicate decât cele normale perioadei, în special în regiunile din est și sud-est. Regimul pulviometric va fi excedentar în regiunile extracarpatice și la munte, iar în rest va fi apropiat de cel normal acestui sezon.

Săptămâna 2 – 9 noiembrie
Mediile aerului vor fi ușor mai ridicate decât cele normale pentru săptămâna precizată în regiunile extracarpatice, în rest vor fi apropiate de cele normale. Cantitățile de precipitații vor fi în general excedentare în regiunile din est, iar în toată România se anunță a fi apropiate de cele normale.

Săptămâna 9 – 16 noiembrie
Temperatura medie a aerului se va situa în jurul celei normale pentru această săptămână în toate regiunile de pe teritoriul României. Regimul pulviometric pentru intervalul specificat va fi local excedentar în regiunile sud-estice, iar în rest va fi apropiat de cel normal.

Când vine iarna în România? Anunțul specialiștilor

„Este probabil să avem ierni geroase”

Roxana Bojariu, meteorolog, susține că vom avea parte de ierni din ce în ce mai calde, dar cu episoade de viscol și temperaturi scăzute periodic. Conform detaliilor oferite de specialiști, iarna de anul acesta s-ar putea să detroneze anul 2016, când s-a declarat unul din cel mai călduros an începând cu a doua jumătate a secolului al XIX-lea.

„Nu se poate exclude apariția unor ierni reci, dar cel mai probabil este să avem ierni din ce în ce mai calde, cu episoade de viscol, temperaturi foarte scăzute. Chiar dacă vom vorbi despre episoade extreme scurte, impactul lor poate fi semnficativ. Nu trebuie neglijate fenomenele extreme atunci când vorbim despre încălzirea globală. Într-o iarnă caldă, este de ajuns un episod foarte scurt de viscol, care poate da peste cap întreaga economie. Este probabil să avem ierni geroase, dar șansele sunt mult mai mici față de acum 20-40-60 de ani”
Roxana Bojariu, meteorolog (Sursa: știrilekanald.ro)