Când vin ninsorile în România. Va fi zăpadă din abundenţă, anunţul vine de la ANM
Aproximativ o lună și sosește, oficial, iarna. Însă, în contextul în care toamna a fost extrem de călduroasă, cu temperaturi specifice, mai degrabă, lunii august, este curios să aflăm ce ne așteaptă până la sfârșitul anului. Când va cădea prima ninsoare și cum va arăta sezonul rece. Anunțul făcut de ANM.
Meteorologii ANM, anunț important pentru lunile de iarnă
După o toamnă neobișnuit de caldă, ANM anunță o iarnă grea. Florinela Georgescu, director în cadrul Administrației Naționale de Meteorologie spune că vor fi perioade lungi cu ger, în care vor cădea cantități importante de zăpadă, mai ales în februarie.
”Din punct de vedere al precipitațiilor, atât la noi în țară cât și în cea mai mare parte a Europei, decembrie pare a fi o lună care să se încadreze în aria climatologică, deci precipitațiile nu vor lipsi, dar nici nu există un semnal al unor zone cu un excedent de luat în seamă.
Dacă vor apărea acele prime perioade cu temperaturi mai scăzute, sigur că precipitațiile vor deveni și ele solide și vom avea primele perioade cu strat. Mai ales în zona de munte, este de așteptat să apară straturi de zăpadă”, a spus Florinela Georgescu în cadrul conferinței Focus Energetic.
Când va ninge
Potrivit specialistei ANM, în cele trei luni de iarnă, așa cum s-a întâmplat în ultimii ani, pricipitațiile vor fi mai însemna cantitativ în a doua parte a iernii, deci dincolo de jumătatea lunii ianuarie. Atunci este posibil să se depună un strat mai consistent de zăpadă chiar și în zonele joase.
”Ca precipitații, luna ianuarie ar putea aduce un ușor excedent pe partea de vest și sud-vest a teritoriului. Există semnalul că precipitațiile ar veni dinspre zona Adriatică și ar putea fi pe fundalul acelor temperaturi ușor mai crescute decât normal. Deci să fie și sub formă de ploaie, nu neapărat doar ninsori.
În luna februarie a anului 2024, prognoza ne arată probabilitatea de a avea temperaturi peste normalul perioadei, într-o mare parte a țării, dar cu precădere în regiunile extracarpatice, partea de est, partea de sud a țării.
Citește și: Ce se întâmplă cu vremea în noiembrie. Avertismentul ANM pentru români, se schimbă totul în doar câteva zile
”Vreme severă, viscole, ger și posibil cantități importante de ninsoare”
Cu toate acestea, spunem în fiecare an că indiferent de ce arată estimările sezoniere, nu trebuie să uităm niciodată ce înseamnă iernile normale în România, care pot aduce episoade de vreme severă, viscole, ger și posibil cantități importante de ninsoare care să depună strat consistent de zăpadă.
Mai ales ținând cont că estimarea precipitațiilor în luna februarie este una care arată un excedent în mare parte a țării, chiar dacă nu este un excedent deosebit de important, poate sprijini această interpretare că, deși vom fi pe un fond al temperaturilor în medie ceva mai ridicate decât norma ultimelor decenii, nu este exclusă apariția episoadelor cu vreme mai severă și cu probabilitatea de a se depune un strat de zăpadă și în zonele joase ale țării.”, a mai spus meteorologul Florinela Georgescu.
Citește și: Avertizare ANM de vreme rea. A fost emis cod galben de ploi şi vijelii, în România