Când va fi eliminat certificatul verde. Alexandru Rafila, anunț de ultimă oră

de: Ștefan R. Apostol
24 11. 2021

Alexandru Rafila, nominalizatul PSD la șefia Ministerului Sănătății, a făcut astăzi câteva declarații referitore la certificatul verde. La audierile de astăzi din Parlamentul României, medicul a făcut precizări și legate de introducerea acestuia ca și obligatoriu, dar numai în anumite condiții bine stabilite.

Alexandru Rafila audiat astăzi în Parlament

Astăzi în Parlamentul României au început audierile miniștrilor nominalizați de PSD și PNL în noul guvern de coaliție, sub conducerea premierului Nicolae Ciucă. În comsiile de specialitate a venit rândul medicului Alexandru Rafila, acsta fiind întrebat despre măsurile urgente pe care le va lua în cazul în care va fi validat.

Printre întrebările adresate de parlamentarii din comisii, a venit și cea legată de certificatul verde și de modul în care va fi introdus ca și obligatoriu. Ministrul nominalizat a declarat că acesta va fi introdus numai în condițiile în care incidennța va crește pentru trei săptămâni  consecutive.

Medicul Rafila a mai spus că se vor face anumite modificări în ceea ce privesc datele regăsite în certificatul verde, și anume se vor introduce și rezultatele testărilor covid, nu doar datele cu privire la trecerea prin boală şi vaccinarea.

„Cerificatul verde este un instrument care salvează vieți, dar trebuie introdus la momentul oportun. Trebuie introdus la două-trei săptămâni de creștere și scos la descreștere. Nu trebuie să-l prezentăm ca pe un instrument opresiv.

La nivelul CE există o preocupare pentru standardizarea unui test pentru testarea reală a imunității. Noi vom folosi certificatul în integralitatea lui, vor folosi şi testarea nu doar trecerea prin boală şi vaccinarea.”, a spus Alexandru Rafila astăzi la audierile din Parlament.

Noul ministru va demara campanii masive de testare

Având în vedere experiențele foștilor miniștrii, Alexandru Rafila a declarat în fața comsiilor că nu va face aceleași greșeli, mai ales referitor la campaniile de testare. Rafila declară ca printre primele măsuri importante pe care le va lua, în calitate de ministru, va fi demararea unor campanii masive de testare, la nivel național, fiind principala armă împotriva pandemiei în care ne aflăm.

„Acesta este un mecanism pe care toată lumea poate să îl înțeleagă. Nu e instrument opresiv, ci de protejare a sănătății publice și a sănătății individuale.

Dacă vreți să avem sărbători liniștite, să ne protejăm vârstnicii sau persoanele vulnerabile din familie, să discutăm cu ei să îi convingem să se vaccineze.”, declara astăzi Alexandru Rafila.

În același context, medicul a recunoscut că este nevoie de o reformă în sistemulmedical, mai ales la serviciile medicale oferite românilor, dar și o altă campanie prin care românii să fie convinși să meargă la medic, sau să se vaccineze. La finalul audierilor de astăzi, Alexandru Rafila a primit validarea parlamentarilor, cu 26 voturi pentru, și voturi 6 împotrivă.