Când va atinge România vârful epidemiei. Anunțul premierului Ludovic Orban

de: Rosu Ioana
03 04. 2020

Premierul Ludovic Orban a anunțat joi perioada în care România poate atinge vârful epidemiei. Acesta declară că data nu poate fi garantată 100%, însă cei mai mulți specialiști au ajuns la aceeași părere. Orban a mai menționat faptul că după depășirea acestei perioade critice, riscul de răspândire va scădea din ce în ce mai mult.

Data critică în care România va atinge vârful epidemiei

Ludovic Orban a declarat că perioada cea mai sigură în care România se va confrunta cu cele mai multe cazuri de îmbolnăviri și decese va fi în intervalul 20 aprilie-1 mai. Deși acest interval nu poate fi garantat 100%, specialiștii preconizează un apogeu al îmbolnăvirilor chiar după Paște. Cel mai important lucru în toată această perioadă este ca cetățenii să respecte cu strictețe Ordonanța militară și toate măsurile de igienă pe care medicii ni le recomandă.

Nu sunt un expert, am consultat mai multe opinii, ele nu sunt unanime, sunt împărţite, dar cele mai multe păreri converg spre un vârf al epidemiei cam între 20 aprilie şi 1 mai, urmând ca, după aceea, să scadă riscul de răspândire. Sigur, acestea sunt evaluări actuale. Este vorba de un virus imprevizibil şi este foarte greu de făcut predicţii care să aibă un grad de probabilitate de îndeplinire de 100%„, a declarat Ludovic Orban pentru un post de televiziune.

Măsurile de restricție, eficiente pe termen mediu și lung

Premierul susține că România este pregătită pentru orice situație, urmărind evoluția pandemiei moment de moment. De asemenea, acesta se declară satisfăcut de măsurile radicale care s-au implementat, țara noastră având un număr mult mai mic de îmbolnăviri decât vecinii noștri.

Suntem pregătiţi pentru orice situaţie, suntem foarte atenţi, urmărim cu foarte mare atenţie fiecare zonă, luăm măsuri. Noi am început să luăm măsuri când puţine alte ţări europene luau măsuri şi am fost criticaţi că am impus măsura carantinei, măsura izolării.

Am fost criticaţi pentru faptul că am suspendat cursurile şcolilor şi universităţilor, pentru că am suspendat zboruri cu ţările care au intrat în zona roşie, inclusiv am fost criticaţi de alte ţări.

Dar iată că toate măsurile le-am luat cu spirit de anticipaţie şi au dus la un rezultat care este evident pentru orice om care vrea să vadă realitatea, un rezultat care arată că totuşi România, deşi a avut riscuri majore, are un număr relativ mic comparativ cu alte ţări în materie de persoane diagnosticate pozitiv, de răspândire a virusului, de persoane care au decedat. Chiar dacă măsurile au fost mai severe, mai aplecate, efectele se văd”, a mai spus acesta.