26 sept. 2021 | 16:08

Când trecem la ora de iarnă în 2021. Ceasurile se vor da înapoi cu o oră

Utile
Când trecem la ora de iarnă în 2021. Ceasurile se vor da înapoi cu o oră
Cand trecem la ora de iarna in 2021. Ceasurile se vor da inapoi cu o ora

Chiar dacă s-a discutat intens pe marginea eliminării orei de iarnă, România nu a luat măsuri cu privire la acest astfel. Află astfel când vom trece la ora de iarnă în 2021.

Data în care se va trece la ora de iarnă în 2021

Este ultimul an în care România va trece la ora de iarnă, iar acest lucru pentru că în cadrul Comsiei Europene s-a cerut renunțarea la schimbarea orei. Până în acest moment, țara noastră nu a ratificat această recomandare a Comisiei. În anul 2019, Parlamentul European vota în vederea renunțării la această practică de a schimba ora, în timpul primăverii și a toamnei.

Consiliul UE nu a primit acest obiectiv cu atâta ambiție, astfel că nu s-a ajuns la un numitor comun. În urma unei evaluări, au fost primite 4,6 milioane de răspunsuri cu privire la renunțarea schimbării orei, astfel că 84% dintre aceștia au fost de acord. Comisia Europeană a înaintat această propunere care ulterior a fost revizuită de către Parlamentul European în anul 2019.

Pentru ca acest obiectiv să fie adoptat, el va trebui să tracă de Parlamentul UE și de miniștrii blocului comunitar. În ceea ce privește schimbarea la ora de iarnă în acest an, ea va avea loc în noapte de 30 – 31 octombrie, astfel că ora 04:00  va deveni ora 03:00 ca urmare a schimbării orei.

Mulți consideră că această schimbare ste de fapt, ora de toamnă, pentru că are loc în toamnă și nu iarna, așa cum arată numele. De-a lungul mapamondului, există nenumărate țări care nu utilizează această practică. Totodată, medicii consideră că această schimbare de oră ne poate afecta oranismul.

Efectele orei de iarnă asupra organismului

Astfel, cei care resimt cel mai puternic efectele sunt oamenii în vârstă și copiii. Două săptămâni durează până când organismul se adaptează cu noul timp. Medicii recomandă ca pentru a accepta mai ușor noul ritm, este necesară reducerea stimulentelor precum cafeaua, ceaiul negru și oricare altă băutură energizantă. Oamenii de știință au analizat care sunt efectele schimbării orei, asupra organismului, menționând insomnii, dureri de cap, oboseală și anxietate.

”Activitatea fizică ar trebui să fie nelipsită pentru că ajută foarte mult, cu alte cuvinte, contactul cu natura. La vârtsnici adaptarea este mai dificilă pentru că la ei contează foarte mult şi numărul de ore de somn şi mesele fixe şi mai ales medicaţia. Practic se dă medicaţia peste cap”, a explicat psihologul Mihaela Săhlean.

Cele mai mari riscuri sunt întâlnite în cazul persoanelor cu boli cronice, după cum afirmă medicul psiholog, Keren Rosner.

 ”Riscurile mai mari există la persoanele cu boli cronice. Acestea sunt și la depresivi, dar şi la persoanele în vârstă care sunt şi singure. Toate aceste categorii suportă mai greu trecerea la ora de iarnă pentru că preferă să rămână în situaţii cunoscute. Aici îndeplinirea sarcinilor zilnice devine un automatism. Această schimbare de oră vine aproape simultan cu frigul, lumina difuză sau culorile terne.

Întâmpinaţi de toţi aceşti stimuli indivizii devin trişti, lipsiţi de vitalitate sau irascibili.  În plus, se confruntă cu insomnie, cefalee sau vertij, dar şi cu modificarea apetitului. Nu în ultimul rând, persoanele respective dau dovadă de o capacitate mai mică de concentrare”, spune Keren Rosner, psiholog

Parteneri
Cum a vrut Ungaria unirea cu România. Dezvăluiri fără precedent
Redactia.ro
Lovitură de teatru! De ce ar fi făcut luptătorul MMA gestul golănesc către fata din ring: ”N-am altă explicație”
Digisport.ro
Ungaria și propunerea surprinzătoare pentru „dușmanul de moarte”, România. De ce nu a fost posibilă unirea cu țara noastră
Click.ro
Pepe o acuză Raluca Pastramă că l-a înșelat în timpul căsniciei. Neașteptat cum a aflat: „Mă striga 'nașule', venea la noi acasă..."
Viva.ro
Unde este Fito? Povestea celui mai notoriu infractor din Ecuador, care a fugit din închisoarea în care trăia ca un rege
Digi24
Misterul morții unei mame și a fiicei ei de 10 ani a fost rezolvat după 24 de ani. Ucigașul a dezvăluit totul de pe patul de moarte
Digi24
Imagini din apartamentul în care locuiesc Mircea Badea și Carmen Brumă. Cum au amenajat / FOTO
Unica.ro
Nume sărbătorite de Sf. Gheorghe. Cui îi spunem la mulți ani pe 23 aprilie
Spynews
Este OBLIGATORIU absolut peste tot în România. TE VERIFICĂ imediat
Capital.ro
Horoscopul banilor pentru luna mai 2024. Zodiile care vor avea câștiguri financiare deosebite
Antena 3
Vedeta a dezvăluit că a avut o relație incestuoasă timp de zece ani cu tatăl ei, un cântăreț cunoscut: “Tata era altceva”. Acum s-a aflat tot
Avantaje
Cine PIERDE bani din PENSIE imediat. ANUNȚUL ministrul MUNCII
Mediaflux
Nume sărbătorite de Sf. Gheorghe. Cui îi spunem la mulți ani pe 23 aprilie
Spynews.ro
Ce se întâmplă în corpul tău la 4 ore după ce ai mâncat nuci
Realitatea.net
O creatură cu gheare ascuțite a fost descoperită în podul unei case. Oamenii sunt terorizați de sunetele pe care le scoate
Antena 1
De ce evreii nu cred în Iisus Hristos? 'Nu este Mesia!' 5 motive pentru care nu-l recunosc ca pe Mesia
Shtiu.ro