Când trece România la moneda euro: anunțul făcut de Teodorovici
România nu a renunțat la adoptarea monedei euro. Oficialii de la București spun că există un plan bine pus la punct în această privință.
România plănuiește să treacă la moneda unică europeană în 2024. Obiectul rămâne clar, spune ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici, potrivit Agerpres.
„România şi-a stabilit un obiectiv clar (de aderare la euro – n. r.) anul 2024. Chiar dacă suntem gata cu anumite cerinţe, totuşi decizia se ia la nivel european. România, în acest sens, are un plan foarte bine stabilit. Anul trecut, în decembrie, Guvernul a aprobat un astfel de plan, pentru trecerea la moneda euro. Noi ne ţinem de el, ne îndeplinim obiectivele, cum am făcut întotdeauna”.
Eugen Teodorovici, ministrul Finanțelor
Eugen Teodorovici a comentat și discuțiile care se poartă la Bruxelles în această perioadă, referitoare la unele creșteri de taxe.
Oficialii europeni iau în calcul o Directivă care să prevadă diverse cote la produsele accizabile, de tipul alcool sau țigări.
„Ştiţi foarte bine că propuneri pot să fie, dar important este să fie discutate şi acceptate de toţi miniştrii de Finanţe. Punctul meu de vedere, ca ministru de Finanţe şi astăzi preşedintele ECOFIN-ului, este că orice fel de discuţie vizavi de noi taxări, noi cote de taxare trebuie să se discute într-un cadru larg şi amănunţit. Nu putem să ne jucăm cu astfel de lucruri la nivel european. Este foarte important să avem o abordare unitară la nivel european. Au fost şi discuţii aprinse în care Comisia a venit cu propunerea de schimba mecanismul de vot în cazul taxării, asta probabil că şi din dorinţa statelor mai mari care ar dori să impună o decizie şi fiind deranjate de statele mai mici, care pot bloca un astfel de proces. Sunt discuţii foarte intense, dar nu se va ajunge totuşi la o creştere de taxe în viitorul apropiat”.
Eugen Teodorovici, ministrul Finanțelor
Teodorovici, gazda unei întâlniri informale a miniștrilor de Finanțe
Bucureștiul găzduiește, în această perioadă, a reuniune informală a Ecofin, adică miniștrii de finanței ai țărilor membre UE.
Migrația forței de muncă e unul dintre subiectele de pe agendă.
„Astăzi este un moment istoric pentru ţară. Se organizează la Bucureşti prima reuniune informală a Consiliului miniştrilor de Finanţe din Europa. Practic, pentru două zile, Bucureştiul devine capitala financiară a Uniunii Europene. În aceste consilii informale se discută alt gen de subiecte, dar de interes pentru noi, ca ţară, şi pentru Uniunea Europeană, în ansamblul ei. Sunt subiecte are au la bază câteva studii făcute destul de bine şi foarte bine fundamentate, legate de mobilitate, costuri de finanţare, piaţa europeană în ansamblul ei, perspectivele şi care sunt actualele probleme. O temă de interes care se va discuta astăzi, şi faţă de care şi România este ataşată, este partea de migrare a forţei de muncă, un subiect care creează probleme la nivel naţional şi european”.
Eugen Teodorovici, ministrul Finanțelor
La București sunt prezenți, în perioada 5-6 aprilie, vicepreşedintele Comisiei Europene, Valdis Dombrovskis, responsabil pentru moneda euro şi dialogul social, dar și Günther Oettinger, comisarul european pentru buget şi resurse umane.
De asemenea, e prezent şi Pierre Moscovici, comisarul european responsabil pentru afaceri economice şi financiare, impozitare şi vămi.