Când trebuie să uzi plantele în timpul iernii. Greșeala pe care o fac mulți oameni, de aceea se ofilesc

de: Ioana Bucur
19 10. 2022

Învață când trebuie să uzi plantele în timpul iernii. Dacă vara, când temperaturile sunt crescute, iar razele soarelui usucă imediat pământul, trebuie să avem grijă să nu așteptăm prea mult timp între udări, lucrurile stau cu totul altfel în timpul lunilor reci. Dacă nu mai vrei să găsești frunze și flori ofilite în ghiveci, află care este greșeala pe care o fac foarte mulți oameni.

Când trebuie să uzi plantele iarna

Fiecare plantă vine la pachet cu propriul set de reguli de îngrijire, de la expunerea la lumină, frecvența cu care trebuie udată și până la tipul de îngrășământ de care are nevoie. Ceea ce puțini știu este că aceste reguli se schimbă în funcție de fiecare perioadă a anului.

În lunile reci, plantele de apartament intră în perioada de repaus vegetativ, perioadă în care este foarte important de știut cât de des ar trebui udate. Cei mai mulți dintre noi își stabilesc un program, o zi din săptămână în care pun apă tuturor plantelor din apartament. O mare greșeală, atrag atenția specialiștii.

Dacă vrei să nu se ofilească și să se dezvolte armonios în continuare, trebuie să știi exact ce nevoi au în timpul repausului vegetativ. În această perioadă este important să reducem cantitatea de apă ce le ajunge la rădăcini, un aspect de care foarte puțini țin cont. Singura excepție o fac cele care înfloresc și iarna. În general, se recomandă ca udarea să se facă o dată la două săptămâni sau chiar deloc.

Câteva exemple, învață cum se udă cele mai populare plante de apartament:

  • Tuberculi, rizomii sau begonia – nu se udă deloc pe timp de iarnă;
  • Cactusul – se udă o dată la trei săptămâni, în cantități mici;
  • Azaleea, iedera, mușcata sau eucaliptul – se udă destul de rar sau deloc;
  • Ficusul, dracena și alte plante tropicale – se udă de maximum două ori pe săptămânnă;
  • Orhideea – se udă o dată la două săptămâni, dimineața, cu apă la temperatura camerei.

Sfaturi pentru cei care au plante de apartament

În primul rând, este important să știi dacă planta ta iubește umiditatea sau preferă mai mult un substrat uscat.

Ca să verifici dacă pământul din ghiveci este uscat, poți folosi un băt din lemn. Dacă pământul se lipește de el, nu e nevoie să uzi planta.

Mai poți verifica pământul și prin găurile de drenaj, folosind vârfurile degetelor. Astfel, vei putea evalua gradul de uscăciune a solului pentru a determina dacă este necesară udarea.