Când trebuie să adaugi zahărul pentru cea mai bună dulceață. E trucul secret al bunicilor noastre
Vara este anotimpul perfect pentru prepararea borcanelor de gem și de dulceață. Foarte multe gospodine întâmpină dificultăți în a prepara aceste deserturi tradiționale. Din fericire, bucătarii experți vin cu câteva trucuri și secrete prin care dulceața lor să iasă gustoasă. Iată care sunt acelea!
Trucul secret al bunicilor
Pentru ca dulceața să iasă gustoasă este necesar ca fructele să fie spălate. Mai mult, trebuie să ne asigurăm că niciuna dintre ele nu este stricată. Fructele alterate pot strica toată dulceața.
Foarte mult gospodine se întreabă când ar trebui să fie pus zăhărul. Bucătarii profesioniști au răspunsul și susțin că zahărul se pune în ultima jumătate de oră de fierbere. Dacă îl punem mai devreme, riscăm să îl ardem, iar dulceața nu va avea un gust tocmai plăcut. După ce adăugăm zahărul este necesar să amestecăm în continuu.
În schimb, dacă fierbem întâi fructele fără zahăr, putem să le lăsăm singure și să amestecăm doar ocazional. De asemenea zahărul, dacă se caramelizează în timpul fierberii va schimba atât gustul cât și culoarea gemului sau a dulceții. Mai mult, dacă nu amestecăm prea des riscăm ca să găsim în dulceață fructe întregi.
Un alt lucru de care trebuie să ținem cont este și cantitatea de zahăr. Bucătarii ne îndeamnă să adăugăm zahăr doar după gust. Aceștia ne îndeamnă să ținem cont de acest lucru, mai ales în contextul în care unele fructe sunt mai dulci altele mai acre.
Când este gata dulceața?
Bucătarii ne îndeamnă să fierbem fructele, până când cantitatea acestora ajunge la jumătate. Pentru acest lucru nu este nevoie de capac. Totodată, bucătarii ne îndeamnă să nu adaugăm apă, decât în cazul duleceței de nuci.
Pentru a obține gustul dorit e necesar să fierbeți dulceața și gemul la un foc mic și în oale de ceramică. Dacă este cazul folosiți o bucată de tablă între flacără și oală.
După ce dulceața este gata, o puteți turna în borcanele curate. După ce îl închideți bine, întoarceți borcanul cu capacul în jos și lăsați-l așa pentru câteva minute. Orice crăpătură sau deschizătură a capacului va fi umplută imediat cu dulceață/gem și va fi sigilată.
Pentru a preveni spargerea borcanului, puneți în fiecare borcan câte o linguriță din dulceață. În acest fel sticla borcanului se va încălzi treptat și nu va suferi șoc termic, riscând să se spargă. După ce dulceața este gata se poate pune la păstrat, într-un loc ferit de soare.