Când sunt zile cu dezlegare la pește în Postul Sfintei Marii 2023
Mai este puțin până la una din importantele sărbători creștine, Sfânta Maria, sau cum este cunoscută, Adormirea Maicii Domnului, zi care va fi prăznuită pe 15 august. Ieri, pe 1 august, a început și perioada de Post, premergătoare zilei de 15. Așa că, în cele ce uremază îți spunem când sunt zile cu dezlegare la peste în Postul Sfintei Marii 2023.
Pe 15 august, creștinii prăznuiesc ”Adormirea Maicii Domnului”, după Postul Sfintei Mării
Pe 15 august, sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului este celebrată pe scară largă în toată creștinătatea. Această zi sfântă marchează prilejul urcării trupești a Fecioarei Maria la cer la sfârșitul vieții sale. Sărbătorile de Adormirea Maicii Domnului sunt însoțite de festivaluri, procesiuni stradale colorate, focuri de artificii și spectacole.
Vezi și: Tradiții și obiceiuri de Adormirea Maicii Domnului. Ce este interzis să faci astăzi
Există o tradiție de lungă durată de binecuvântare a recoltei de vară în această perioadă. Există chiar și rețete speciale de ”Adormirea Maicii Domnului” încorporate în mesele de familie. Iar cei devotați aprind lumânări, participă la slujbe și spun rugăciuni pentru pace în toată lumea.
Conform Cărții Sfinte, ziua prăsnuiește intrarea Fecioarei Maria în rai de către Dumnezeu după moartea ei, și este celebrată în credința creștină ca sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului, la 15 august.
Istoria acestei zile, așa cum o știm azi
În secolul al III-lea și la începutul secolului al IV-lea d.Hr., scrierile apocrife, foarte răspândite, dar nu oficiale, reflectau asupra Adormirii Maicii Domnului, dar niciuna dintre ele nu a ajuns la statutul de credință dogmatică.
Apoi, în secolul al IV-lea, episcopul Epifanie de Salamina a scris despre diferitele filozofii referitoare la natura trecerii la cele veșnice a Fecioarei Maria, identificând trei facțiuni de credință, dar rămânând incapabil să stabilească un consens larg.
Până în secolul al VIII-lea, un text apocrif numit ”Transitus Mariae” devenise atât de general acceptat încât Ioan din Damasc a reușit să stabilească povestea acestuia în cadrul bisericii ca fiind povestea oficială de atunci încolo.
Vezi și: Se spune sau nu la mulți ani de Adormirea Maicii Domnului, pe 15 august?
În Occident, tot în secolul al optulea, Papa Sergiu I a încurajat evenimentele pentru Sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului, iar Papa Leon al IV-lea a confirmat sărbătoarea ca fiind oficială.
Sărbătoarea nu numai că a supraviețuit, dar a și prosperat până în prezent, în ciuda faptului că biserica nu a indicat niciodată vreo dovadă istorică concretă sau biblică explicită, citatele biblice fiind doar metaforice, și nici nu a recunoscut pe deplin faptul că povestea se bazează pe apocrife.
Când sunt zile cu dezlegare la pește în Postul Sfintei Mării 2023
Așa cum spuneam la început, Postul Sfintei Mării din acest an a început ieri, pe 1 august, și va dura până pe data de 15 august. În această perioadă creștinii nu vor consuma anumite alimente și preparate, dar vor avea parte și de zile cu dezlegare la pește.
După cum spun și prelații Bisericii, această peroadă de Post este una din cele mai importante perioade de peste an, având în vedere că se prăznuiesc două importante sărbători creștine.
Prima, pe 6 august, este denumită ”Schimbarea la față”, iar a doua, așa cum deja am spus, pe 15 august, ”Adormirea Maicii Domnului”.
Dar, tot în această peroadă, dacă te interesează, poți afla când sunt zile cu dezlegare la pește în Postul Sfintei Mării 2023. După cum bine știu majoritatea creștinilor, există o singură zi de dezlegare la pește, aceea fiind chiar pe data de 6 august, zi în care este ”Schimbarea la față a Domnului” pe Muntele Tabor.
În Postul Sfintei Mării, ”Schimbarea la față a Domnului”, pe 6 august
Conform scrierilor din Cartea Sfântă, cu puțin timp înainte de răstignirea Sa, Iisus Hristos a luat trei dintre ucenicii Săi, Petru, Iacov și Ioan, i-a dus pe un munte înalt numit Tabor și s-a transfigurat sub ochii lor.
Vezi și: Tradiții și obiceiuri de Schimbarea la față a Domnului. Ce este bine să dai de pomană astăzi
Fața Sa a devenit la fel de strălucitoare ca soarele, iar hainele Sale au strălucit în alb. La stânga și la dreapta Sa au apărut două figuri din Vechiul Testament, Moise și Ilie, care reprezentau Legea și, respectiv, Profeții. Ucenicii nu au putut suporta lumina și au căzut la pământ.