Când știm că am trecut de vârful pandemiei. La ce număr de cazuri trebuie să ajungem

de: Ana Chivu
02 05. 2020

Informațiile oficialilor susțineau că vom face cunoștință cu vârful pandemiei abia după sărbătorile de Paște. Zilele au trecut, iar numărul de cazuri indică realitatea și poziția în care ne aflăm în criza sanitară. La ce număr de cazuri trebuie să ajungem pentru a considera că am trecut de vârful pandemiei?

Vârful pandemiei: La ce număr de cazuri trebuie să ajungem?

Oficialii au susținut că România va avea parte de o creionare a situației crizei sanitare odată ajunsă la vârful pandemiei. Pentru a se putea fi considerată o evoluție în privința situației din țara noastră, numărul cazurilor trebuie să scadă constant preț de cel puțin o săptămână. De acest lucru depind și măsurile de relaxare, a susținut Horațiu Moldovan, secretarul de stat din Ministerul Sănătății.

Din păcate, la momentul actual numărul persoanelor infectate de pe teritoriul României este încă în creștere, deci nu se poate vorbi dspre o ameliorare a situației. Oficialii își propun ca măsurile de siguranță și protecție să fie menținute pentru a nu produce îmbolnăviri explozive. Cu toate astea, lucrurile se discută zilnic, iar în momentul în care își vor face loc măsurile de relaxare, acestea vor fi parțiale – progresive, nu bruște și ponderate.

Când știm că am atins pandemia? La câte cazuri trebuei să ajungem?

„Valorile oscilează”

„În această etapă, numărul de pacienți infectați este încă în creștere, însă este într-o creștere foarte moderată, de exemplu azi au fost mai puțini decât ieri, ieri au fost mai puțini decât alaltăieri, însă aceste valori oscilează între 250 pe zi și 450 pe zi. Încă considerăm că suntem pe un trend discret pozitiv, nu avem de-a face cu o explozie a acestor cifre, ceea ce este un lucru bun. Trebuie să apară o descreștere a numărului de îmbolnăviri, evidentă, statistică, de la zi la zi, timp de mai multe zile, cel puțin o săptămână, să vedem că lucrurile descresc în mod evident și sigur, până la 2 săptămâni, când este cert că ne aflăm pe această curbă descendentă, că numărul de infecții scade, că numărul deceselor scade. Cel mai important indicator este al cazurilor înregistrate de la zi la zi, să se înscrie pe un trend constant descendent”
Horațiu Moldovan, secretarul de stat din Ministerul Sănătății