Când şi unde s-a întâlnit Elena Udrea cu Regele Charles al III-lea. Mesajul transmis de fostul ministru după moartea Reginei. Foto

de: Ștefan R. Apostol
11 09. 2022

Când şi unde s-a întâlnit Elena Udrea cu Regele Charles al III-lea? În aceste zile, întreaga lume asistă la ultimul drum al celei ce a fost cel mai longeviv suveran european. Pe 8 septembrie, Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii deceda la castelul Balmoral, la vârsta de 96 de ani. Așa cum era de așteptat, imediat după anunțul decesului, Prințul Charles a preluat tronul, devenind astfel Regele Charles al III-lea. Printre cei care au transmis un mesaj de condoleanțe Casei Regale britanice, se numără și Elena Udrea. Fostul ministru se află astăzi în spatele gratiilor. Dar, așa cum a povestit cu o anume ocazie, am aflat când şi unde s-a întâlnit Elena Udrea cu Regele Charles al III-lea, pe atunci Prințul Charles.

Prințul Charles, astăzi noul rege al Marii Britanii

Regele Charles al III-lea era un băiețel de nouă ani când mama sa l-a făcut prinț de Wales. El își amintește foarte bine un sentiment de jenă. Se afla în biroul directorului școlii împreună cu câțiva prieteni, unde au urmărit cum mama sa făcea anunțul la televizor.

„Intenționez să îl creez astăzi pe fiul meu, Charles, Prinț de Wales. Când va fi mare, vi-l voi prezenta la Caernarfon.”,  anunța Regina Elisabeta a II-a în mesajul preînregistrat difuzat la finalul Jocurilor Empire din 1958 de la Cardiff.

Mulțimea a aclamat atunci un anunț care a continuat o tradiție veche de secole. Moștenitorul tronului va fi cunoscut sub numele de Prințul de Wales. Momentul ales îi permitea tânărului prinț, și țării, să se obișnuiască cu ideea.

Din 1958 și până pe 8 septembrie 2022, au trecut 66 de ani, ani în care Charles și-a îndeplinit cu stoicism rolul de Prinț Moștenitor. Astăzi, la 3 zile de la moartea mamei sale, Regina Elisabeta a II-a, Charles a devenit noul suverant, luând numele de Regele Charles al III-lea.

Când şi unde s-a întâlnit Elena Udrea cu Regele Charles al III-lea?

În toți acești ani, mai ales de la împlinirea vârstei de 20 de ani, în 1968, Prințul Charles se întâlnea cu toate cancelariile europene, și nu numai, în numele reginei mamă. După anii 2000, Prințul descoperea România, altfel decât o știa, ajungând până acolo, încât să cumpere și domenii în Transilvania.

A devenit, în anii următori, un adevărat ambasador al Românieie turistice și a păstrării tradițiilor de aici. Satul Viscri, după ce Prințul cumpăra aici un domeniu, devenea un punct de reper turistic pe harta lumii, datorită prințului.

După 1990, politicienii români, în diferite ocazii, au avut întâlniri cu Prințul Charles, astăzi rege al Regatului Unit al Marii Britanii. Printre aceștia, așa cum o arată și imaginile, s-a numărat și Elena Udrea.

Momentul întâlnirii cu Regele Charles al II-lea avea loc în 2011, pe vremea când Elena Udrea deținea funcția de Ministru al Dezvoltării. De altfel, dialogul cu actualul suveran britanic avea loc la invitația acestuia, la Clarence House, pe 15 noiembrie 2011.

Ministrul român al Dezvoltării și Turismului îl lăuda pe Prințul de Wales pentru că a sprijinit o campanie de protejare a ultimei adevărate zone sălbatice rămase în Europa. În același timp, Elena Udrea îi mulțumea Prințului pentru ccontribuția sa la atragerea de vizitatori în țară.

După întâlnirea cu prințul la Clarence House, Elena Udrea l-a descris pe acesta ca fiind un „om minunat!”. „A făcut mai mult pentru România decât majoritatea românilor. Entuziasmul său pentru țara noastră a fost o sursă de inspirație”, spunea Elena Udrea într-un interviu acordat pentru Daily Telegraph.

Mesajul transmis de Elena Udrea Casei Regale britanice

Decesul reginei a luat pe toată lumea prin surprindere, deși semnele existau, din nefericire. Pe 8 septembrie, imediat după anunțul decesului, toate cancelariile lumii trimiteau mesaje de condoleanțe Casei Regale și britanicilor.

Inclusiv Elena Udrea a transmis un astfel de mesaj, din spatele gratiilor, aceasta scriind:

„Moartea Reginei Elisabeta a II-a, cu adevărat Regina lumii, prin relevanța istorică la nivel mondial a domniei sale de 70 de ani pe tronul Regatului Unit al Marii Britanii, este un moment trist pentru întreaga omenire și un moment de cotitură prin ceea ce poate urmă.

Dumnezeu să îi dea puterea și înțelepciunea Regelui Charles al III-lea să salveze Monarhia Britanică, cea mai puternică și simbolul monarhiei, rezistând în față atacului neomarxist care se întrezărește. Dumnezeu să o odihnească în pace pe Regina!”, a scris Elena Udrea pe 8 septembrie, pe Facebook.

Începând de astăzi, și până pe 19 septembrie când vor avea loc funerariile, cortegiul funerar cu sicriul reginei, face un pelerinaj prin orașele importante din Anglia.