Când se vor relaxa restricțiile anti-Covid în România? Alexandru Rafila, anunțul momentului despre valul 6 al pandemiei
Alexandru Rafila a vorbit, luni, despre viitoarele relaxări care ar putea avea loc în România. De asemenea, ministrul Sănătății atrage atenția asupra noilor tulpini care ar putea să lovească cetățenii sub forma unui noi val pandemic. Pentru a evita posibile mutații periculoase ale virusului, oficialul a explicat care sunt cele mai recomandate etape ale relaxării.
„Nu știm dacă vor fi tulpini extrem de transmisibile”
În cadrul unei conferințe de presă, ministrul Sănătății a fost întrebat la ce se așteaptă să se întâmple din toamnă, atunci când vom reveni în sezonul rece. Acesta a explicat că nu crede că va mai apărea un val pandemic care să pună probleme sistemului sanitar, dar nici nu exclude acest lucru.
Alexandru Rafila a afirmat că apariția tulpinilor noi este un fenomen normal, însă de multe ori, acestea nu au putere mare de transmitere. Pentru a fi siguri de evoluția favorabilă a acestei pandemii, specialiștii susțin că monitorizarea și analiza sunt cele mai bune. De asemenea, există posibilitatea ca noile tulpini apărute să poată fi neutralizate mai ușor datorită anticorpilor dezvoltați în urma vaccinării sau a trecerii prin boală.
„Totdeauna trebuie să pui în balanţă, aşa cum punem la infecţia gripală, posibilitatea apariţiei unei epidemii sau a unui nou val pandemic dacă discutăm despre această tulpină. Pe măsură ce va trece timpul, cred că vom putea să vă dăm mai multe detalii din două puncte de vedere, să vedem ce se va întâmpla în ceea ce priveşte emergenţa tulpinilor nou apărute, adică apar tulpini noi permanent, dar ele nu au putere, adică nu reuşesc să aibă o transmisibilitate care să pună probleme.
Deocamdată nu ştim, tulpini noi vor apărea, nu ştim dacă vor fi tulpini extrem de transmisibile, să vedem dacă tulpinile care apar sunt neutralizate de anticorpii pe care populaţia îi are în urma bolii sau îmbolnăvirii, sau în urma vaccinării, şi atunci sigur că putem pune pe hârtie un astfel de scenariu”, a declarat ministrul Sănătăţii.
Când vor fi adoptate noi măsuri de relaxare
Ministrul Sănătății a explicat că, pentru o revenire în siguranță la „normalitate” este nevoie de precauție și prevenție. Medicul consideră că măsurile de relaxare trebuie introduse în mai multe etape pentru ca autoritățile să fie sigure că totul se defășoară în siguranță, iar situația este ținută sub control.
În caz contrar, numărul infectărilor ar putea crește din nou, ceea ce ar putea conduce la îmbolnăviri în masă și la reintroducerea restricțiilor. Alexandru Rafila și-a exprimat înțelegerea față de cetățeni și de dorința de relaxare, afirmând că și autoritățile doresc ca românii să aibă sărbători de Paște fără restricții.
„În continuare trebuie să vedem un timp cum funcţionează măsurile. Vă dau un exemplu. Dacă se scoate masca în exterior, să vedem dacă acest lucru are impact asupra creşterii numărului de cazuri sau nu are.
Nu are impact, atunci mergem la pasul următor. Dacă scoţi toate măsurile într-o singură etapă, există un risc de rebound, reîntoarcere şi nu cred că vrea nimeni să se reîntoarcă, trebuie să facem lucrurile acestea echilibrat şi etapizat.
Că o să fie două etape sau trei etape, asta nu am de unde să ştiu, eu sper să fie cât mai puţine etape şi lucrurile să se întâmple cât mai repede, dar cu echilibru şi cu profesionalism cred că putem să depăşim împreună aceste săptămâni de nerăbdare, care sunt justificate. Şi eu îmi doresc să putem să avem Sărbătorile de Paşte fără restricţii în România”, a transmis Alexandru Rafila.
Minsitrul Sănătății a mai transmis că un factor important în adoptarea măsurilor de relaxare îl reprezintă gradul de ocupare al paturilor de la ATI. Pentru a renunța la restricțiile anti-Covid este nevoie ca numărul pacienților internați să scadă sub 900, față de 1800, numărul actual de pacienți internați în acest moment.