Când se va încheia războiul din Ucraina. Un cunoscut istoric, despre ce va duce la finalul coşmarului

de: Ștefan R. Apostol
05 01. 2023

Încă din primele zile ale declanșării conflictului în Ucraina au apărut, fie speculații, fie analize ale unor voci importante internaționale pe seama acestui nedorit război. Pe de alta, au apărut și gafe impardonabile, făcute de unii jurnaliști. Indiferent care ar fi situația, mulți și-au dat cu părerea despre când se va încheia războiul din Ucraina. Printre aceștia și un cunoscut istoric, Mark Galeotti, a vorbit despre ce va duce la finalul coşmarului, într-un interviu pentru cei de la Deutsche Welle.

Conflictul ruso-ucrainean în 2023, văzut de analiști

Conflictul din Ucraina este pe cale să intre în cel de-al doilea an calendaristic. Mai mulți analiști militari și-au dat cu părerea spunând ceea cred ei despre cum se vor desfășura evenimentele pe teren în 2023. S-ar putea încheia în anul următor și cum, pe câmpul de luptă sau la masa negocierilor? Sau s-ar putea să se tărăgăneze până în 2024? Parte din răspunsuri le-a dat și istoricul italian Mark Galeotti.

Genul acesta de întrebări au provocat analiștii militari și, în aceași măsură, istorici renumiți, în a-și da cu părerea despre cum ar putea evolua lucrurile în acest an pe frontul ucrainean. Speculațiile și analizele militare, unele exagerate, altele pertinente și cu argumentări bazate pe lucruri concrete, au putut să aducă în spațiul public o imagine de ansamblu asupra conflictului în sine, dar și asupra psihologiei celor implicați. Analizele au fațetat atât profilul lui Vladimir Putin, și asta nu de ieri de azi, dar și a liderului ucrainean, Volodimir Zelenski.

Într-o trecere rapidă în revistă, analiști de renume, printre care și Mark Galeotti, au căzut de acord la unison asupra faptului că acest război nu se va încheia atât de repede pe cât și-ar dori întreaga Europă, ci ar putea deveni unul de uzură și pe termen lung. Alții sunt de părere că „Ofensiva de primăvară a Rusiei va fi esențială” în economia actualei situații.

Vezi și: Când se va încheia războiul din Ucraina. Zelenski face dezvăluiri despre moartea lui Vladimir Putin

Mark Galeotti despre când se va încheia războiul din Ucraina

Printre cei care au vorbit despre când se va încheia războiul din Ucraina se află și istoricul Mark Galeotti, profesor onorific la University College London. Reputatul profesor a vorbit despre ce va duce la finalul coşmarului, într-un interviu pentru cei de la Deutsche Welle. Interviul acordat postului german a avut ca start al discuției ultima carte de analiză politică scrisă de Gaelotti, „Putin’s Wars: From Chechnya to Ukraine” (Războaiele lui Putin: din Cecenia până în Ucraina).

Întrebat de repoerterii DW „Când se va încheia războiul din Ucraina?” și cum se va termina în opinia sa, Mark Gaelotti a răspuns că „S-ar putea încheia. Dacă ucrainenii vor reuși să se impună pe câmpul de luptă, asta va juca un rol important.”. Istoricul a continuat răspunsul, argumentând faptul că este nevoie de noi mecanisme de negociere, altfel lucrurile având tendința de a se prelungi nedorit de mult:

„Deocamdată nu prea  există bază de negociere, pentru că ucrainenii se simt pe val. Dacă ar fi să negocieze, ar dori s-o facă de pe o poziție puternică.

Putin speră cu disperare că va putea trage de timp și că la primăvară va avea poate 150.000 de rezerviști suplimentari antrenați în Rusia și Belarus, pe care să-i trimită pe front pentru a-și consolida pozițiile în Ucraina.

Dar să nu uităm că acest război a surprins deja considerabil. Îmi imaginez că ucrainenii pregătesc noi ofensive majore, după ce  i-au surclasat pe ruși nu doar militar, ci și politic. Și cred că singura lor șansă de a determina Kremlinul să admită că este nevoie de dialog substanțial este demonstrând că vor câștiga lupta pe front.”, explică istoricul Mark Galeotti, pentru DW.

Vezi și: Volodimir Zelenski, anunțul momentului privind numărul rușilor morți în războiul din Ucraina. Vladimir Putin a mințit cu nerușinare

Concluzie

Deși sunt doar supoziții, bazate pe niște studii de ani de zile, nimeni nu știe cu exactitate când și cum se va încheia acest conflict, nici măcar istoricul Mark Galeotti. Ba mai mult, cei care și-au dat cu părerea în tot acest timp au căzut în păcatul de a forma cel puțin două tabere.

Una care vede o rezolvare prin faptul că Putin nu mai are de pierdut nimic și, în concluzie, va continua acest război. De partea cealaltă, iar aici numărul se mărește de la o zi la alta, sunt cei care susțin ideea de negocieri, dar nu oricum, dar și aici sunt lacune, având în vedere că, public ambele părți susțin ideea de negocieri, dar în realitate nimeni nu renunță la arme.

Conflictul ruso-ucrainean a devenit mai mult decât o viziune a unui singur lider, în joc fiind soarta a milioane de ucraineni, dar și a stabilității în Europa. Când, cum, în ce condiții se va încheia războiul din Ucraina, nimeni nu știe, iar analizele și părerile, indiferent cât de obiective, pertinente și reale ar fi, nu fac altceva decât să pună paie pe un foc deja mult prea mare.