Când se tund mușcatele. Secretul să înflorească abundent

de: Sabina Anastasia
20 09. 2023

Ai mușcate în grădină și nu știi cum să le îngrijești pentru a înflori abundent? Află în rândurile de mai jos ce tehnică trebuie să pui în aplicare în sezonul de toamnă, pentru ca planta să se mențină sănătoasă și să înflorească spectaculos. Chiar la primul îngheț trebuie să o bagi în casă, la cald.

Ce trebuie să faci toamna cu mușcatele

Mușcatele sunt plante anuale cu flori roșii, roz, violete sau albe și cu frunze rezistente. În mod normal, se plantează sub formă de răsaduri și sunt îngrijite în ghivece, nu direct în grădină. Puse într-un loc însorit și într-un sol bogat, dar bine drenat, pot să înflorească până toamna târziu.

Majoritatea mușcatelor încep să înflorească la mijlocul primăverii și se opresc din acest proces când dă primul îngheț. Înflorirea se poate repeta. Cum trebuie să procedezi toamna, pentru ca florile să se mențină sănătoase până la venirea înghețului și a temperaturilor foarte scăzute?

Unul dintre secrete – poate cel mai important – se referă la tăierea mușcatelor. În principiu, tăierea se efectuează primăvara și toamna. Ea presupune trei procese: tăiere, curățare și ciupire. Tăierea propriu-zisă, primul pas din acest proces, trebuie realizat toamna, deci este perioada potrivită să îl aplici.

Pentru început, taie mușcatele, apoi curăță-le și ciupește-le. Acesta este secretul unor plante care vor înflori până când va da înghețul. Totuși, ține cont de faptul că, odată cu scăderea temperaturilor, florile trebuie puse în spații calde și totodată luminoase. Le poți băga în casă.

Tehnici prin care sporești înflorirea mușcatelor

Imediat după tăierea mușcatelor, eliminarea frunzelor și florilor moarte, este bine să stropești plantele cu un fertilizator. Dacă ai posibilitatea, optează pentru unul natural. Un îngrășământ natural va stimula înflorirea mușcatelor, mai ales în perioada de toamnă, când temperaturile încep să scadă.

În ceea ce privește umiditatea, aceasta trebuie menținută la un nivel scăzut în perioada de toamnă. Este de la sine înțeles că sezonul rece atrage după sine precipitații manifestându-se sub forma ploilor. Toate fenomenele meteo influențează umiditatea din solul mușcatelor, mai ales dacă acestea sunt ținute afară.

Te-ar putea interesa și: Ce faci cu muşcatele toamna şi iarna. Detaliul care le va face la vară să fie pline de flori. E esenţial să procedezi aşa

Poți să adaugi pe solul mușcatelor un strat subțire de mulci. Îl poți schimba periodic, în funcție de umiditatea pe care o prezintă. Mulciul sau, cu alte cuvinte, gunoiul de grajd, absoarbe umiditatea excesivă, potrivit experților în grădinărit.