Când se pune sarea în zacuscă. Secretul pentru un gust special şi o consistenţă aparte
Fără îndoială, zacusca este vedeta toamnei. Însă, o bună parte dintre gospodine întâmpină o serie de probleme în realizarea acesteia. Foarte multe dintre acestea se întreabă când pot pune sarea în preparat. Din fericire, bucătarii vin cu răspunsul. Nu vei mai da greș cu zacusca!
Rețetă de zacuscă
Zacusca este unul dintre felurile tradiționale cu care România se poate mândri. Aceasta este nelipsită de pe rafturile gospodăriei. Mai mult, aceasta poate fi preparată după o mulțumine de rețete. Printre cele mai îndrăgite se numără zacusca de vinete. Pentru prepararea acesteia, vei avea nevoie de:
- 5 kg vinete;
- 1 kg morcovi;
- 5 kg gogoșari;
- 2 kg ceapă;
- 1 litru bulion;
- 1 l ulei;
- sare; piper; foi de dafin
Primul pas constă în spălarea legumelor. După ce acestea sunt curățate, puteți pune morcovii la fiert în apă cu sare. În pararel, puteți pune vinetele la copt pe plită sau pe ochiul aragazului.
Citește și: Ce să faci dacă ai pus prea multă sare în zacuscă. Trucul banal cu care repari conținutul
Când se adaugă sarea?
Când acestea sunt coapte, se lasă la scurs. Ulterior, le puteți tocana. Următorul pas constă în pregătirea vasului în care plănuiți să gătiți zacusca de vinete. Acesta se pune pe foc. Ulterior, adăugați și uleiul. Când acesta se încinge, puteți adăuga ceapa tocată, peste care adăugați o linguriță de sare. Foarte mulți bucătari obișnuiesc să adauge sarea la început.
Ceapa se călește la foc mic. În alt vas, puneți gogoșarii la călit. Când aceștia sunt gata, puteți adăuga peste aceștia ceapa călită, bulionul, vinetele și morcovii.
Citește și: Ce pune Adi Hădean în zacusca de fasole. Așa dă cel mai bun gust, ce ingrediente folosește
Cât timp se fierbe zacusca?
Zacusca se lasă la fiert timp de 2 ore la foc mic. La final adăugăm și alte condimente după gust.
”Zacusca e gata când începe să se ridice uleiul la suprafaţă. Spălăm borcanele şi capacele şi le punem în cuptor, pornim cuptorul şi le lăsăm 10-15 minute, până se usucă bine. Turnăm zacusca în borcanele scoase din cuptor, punem capacul şi îl strângem bine. Învelim borcanele într-o pătrură şi le lăsăm să se răcească încet, apoi le punem în cămară.”, notează chef Adi Hădean pe blogul său adihadean.ro.
Ulterior, borcanele se pun la cuptor pentru 10-15 minute. După ce timpul a trecut, puteți scoate borcanele din cuptor. Când acestea sunt uscate bine, puteți pune zacusca fierbinte în ele. Este indicat ca borcanele să stea acoperite până a doua zi. Dacă țineți cont de aceste recomandări, zacusca va ieși gustoasă. De asemenea, aceasta va fi lăudată de toată lumea.
Citește și: Ce să pui în zacusca de legume ca să iasă gustoasă. Gospodinele folosesc rețeta asta de 50 de ani