Când se pune grâul la încolțit de Sfântul Andrei și ce este bine să faci cu el de Revelion
Când se pune grâul la încolțit de Sfântul Andrei? Sărbătoarea Sfântului Apostol Andrei este una foarte importantă pentru români. Foarte multe tradiții și obiceiuri sunt respectate și în prezent atunci când este prăznuit Sfântul, pe 30 noiembrie. Una dintre cele mai importante este punerea grâului la încolțit.
Când se pune grâul la încolțit de Sfântul Andrei
Sfântul Andrei a fost unul dintre cei 12 apostoli ai lui Iisus Hristos. Este prăznuit în fiecare an pe data de 30 noiembrie, iar ziua acestuia este considerată de mulți ca fiind echivalentul Halloween-ului. Desigur, sărbătoarea este marcată de o serie de superstiții și tradiții.
Cea mai des întâlnită în majoritatea țării face referire la pusul grâului la încolțit. De regulă, grâul este pus la încolțit pe 30 noiembrie, exact atunci când este prăznuit Sfântul. Cu toate acestea, dacă vrem să respectăm la perfecție tradiția, grâul se pune la încolțit în prima oră a zilei Sfântului Andrei.
Prin urmare, ar trebui să așteptați miezul nopții în seara de 29 noiembrie, iar când ceasul trece de ora 12 noaptea, începeți procedeul de semănare a grâului. Însă, majoritatea oamenilor care respectă tradiția pune grâul la încolțit seara, pe 30 noiembrie.
De asemenea, conform tradiției, fiecare membru al familiei trebuie să își pregătească propriul vas pentru a pune grâul la încolțit. Este una dintre tradițiile care se respectă și astăzi aproape în toată țara.
Cum și unde se pune grâul la încolțit de Sfântul Andrei
Grâul este considerat, potrivit credinței populare românești, simbol al belșugului și al prosperității. Mai mult de atât, grâul este văzut ca fiind sursa vieții, având în vedere că din grâu se face pâine, care este mâncare de bază. Dacă vorbim din punct de vedere religios, grâul este simbolul vieții care biruiește moartea.
Potrivit tradiției, grâul se pune la încolțit în casă, într-un ghiveci sau un vas cu deschidere largă. Atunci când se plantează grâul, fiecare membru al familiei va lua o mână de pământ și o va așeza pe fundul ghiveciul sau recipientul ales, apoi se presară boabele de grâu și se acoperă din nou cu un alt strat de pământ.
Este important ca fiecare membru al familie să aibă propriul vas cu grâu, așa cum spune tradiția. După ce grâul a fost plantat, se pune într-un loc cu multă lumină, precum pervazul geamului. De asemenea, este bine ca vasul cu grâu să fie așezat într-un loc unde este cald.
Motivul pentru care se pune grâul la încolțit de Sfântul Andrei
Având în vedere că grâul este considerat simbol la belșugului, el se pune la încolțit pentru a aduce noroc și belșug în casă. De asemenea, este o metodă de a vedea cum va fi anul viitor.
Grâul pus la încolțit de Sfântul Andrei trebuie să fie verificat în noaptea de Revelion. În funcție de cum crește acesta din momentul în care a fost pus la încolțit până la sfârșitul anului, persoana care l-a pus la încolțit va avea sau nu belșug, împliniri și noroc în anul ce urmează.
În credința populară, se spune că, dacă grâul a crescut des și înalt, înseamnă că cel care l-a pus la încolțit va avea parte de un an rodnic, plin de noroc și sănătate.