Când se poate spăla între Crăciun şi Revelion. Gospodinele din România pot face uşor această greşeală
Românii adoră sărbătorile, dar și obiceiurile sau tradițiile. Mulți dintre ei țin la datini și le respectă întocmai, mai cu seamă în perioadele sfinte. Creștinii știu că există câteva zile între Crăciun și Anul Nou când trebuie să renunțe la spălatul hainelor. Cu siguranță multe dintre gospodine știu care sunt momentele în care au voie să folosească din nou mașina de spălat. Ai mai jos detalii!
Tradiții și obiceiuri: când poți să speli între Crăciun și Revelion?
Multe gospodine se pregătesc și cu câteva săptămâni bune înainte de Sărbătorile de iarnă. Acestea își prepară produsele care trebuie lăsate la murat, în sare sau la afumat, dar și curăță intens casa. Multe dintre ele se grăbesc să pună toate hainele la spălat pentru că mai există între Crăciun și Revelion sărbători cu Cruce Roșie când acest lucru este interzis.
Specialiștii susțin că în anumite zile dintre sărbătorile mari nu se coase, nu se tricotează și nu se spală rufe. Unii susțin că obiceiurile în cauză ar putea să aducă ghinion asupra celor din familie. De asemenea, doamnele nu trebuie să folosească deloc mașina de spălat rufe în prima zi din Noul An pentru că se spune că își vor alunga norocul.
Experții au mai subliniat că este bine ca anul 2023 să îi găsească pe gospodari cu casa curată, organizată, liniștită și plină de iubire și energie bună. Românii pot însă să facă treburile obișnuite prin locuință după a doua zi de Crăciun, după trecerea Sfântului Ștefan.
Toate gospodinele trebuie să știe asta
- În anumite zile dintre Crăciun și Revelion nu se coase și nu se tricotează. De asemenea nu se spală rufe. Gospodinele trebuie să renunțe la aceste activități în următoarea perioadă.
- Gospodinele nu trebuie să folosească mașina de spălat în prima zi din an dacă își doresc să înceapă 2023 cât mai bine.
- Nu se spală rufe pe 1 ianuarie pentru că este și sărbătoare mare, Sfântul Vasile
- Este bine ca Noul An să găsească locuințele românilor extrem de curate.
- Este necesar ca gospodinele să se ocupe de curățenie și să aibă grijă chiar și de cele mai ascunse colțuri din casă.
- Preoții spun că prima și a doua zi de Crăciun sunt sărbători cu Cruce Roșie în calendarul ortodox, astfel, nu trebuie să facem treburi casnice, mai ales să spălam rufe. Nu este interzis, însă, să facem curățenie în casă, să dăm cu mătura după ce strângem masa de Crăciun.