Când se merge la colindat de Halloween 2023. Seara în care copiii se îmbracă în cele mai înfricoșătoare costume

de: Ionuț Vieru
27 10. 2023

Mai sunt doar câteva zile până la Halloween 2023, o sărbătoarea care a devenit din ce în ce mai cunoscută în țara noastră. Aflați în rândurile următoare când se merge la colindat de Halloween 2023 și ce tradiții și obiceiuri se respectă în această zi.

Halloween 2023. Cum a apărut această sărbătoare

Halloween este o sărbătoare de origine celtică și este sărbătorită în fiecare an pe data de 31 octombrie spre 1 noiembrie. Denumirea acestei sărbători vine de la „All-hallow-evening”, adică „Seara tuturor sfinților”.

Tradiția acestei sărbători își are originea în vechiul festival celtic Samhain. Atunci, oamenii aprindeau focuri de tabără și purtau costume înfricoșătoare pentru a îndepărta fantomele. Pentru a se feri de spiritele rele, oamenii obișnuiau să se costumeze în tot felul de personaje pentru a nu fi recunoscuți, în timp ce aprindeau focurile.

În prezent, Halloween-ul este sărbătorit în țări din toată lumea, însă această sărbătoare este foarte apreciată de către americani. De fapt, de la ei au apărut numeroase tradiții.

Citește și: Cele mai tari costume de Halloween 2023. Cum a luat naștere tradiția costumațiilor înfricoșătoare

Când se merge la colindat de Halloween 2023

Una dintre cele mai cunoscute tradiții de Halloween este colindatul sau „trick or treating”. În noaptea de 31 octombrie, copiii se îmbracă în cele mai înfricoșătoare costume și merg la colindat, spunând „trick or treat”, adică „Păcăleală sau dulciuri”.

Dacă cei care acceptă să fie colindați nu le oferă dulciuri, vor avea parte de o farsă din partea celor mici. La sfârșitul secolului al XIX-lea, colindatul era deja o practică foarte populară în Scoția. Această tradiție a pătruns în scurt timp și în Statele Unite, la începutul secolului XX.

Legenda dovleacului de Halloween

Cel mai probabil știți că „mascota” acestei sărbători este dovleacul, pe care mulți îl sculptează și decorează casa sau curtea cu aceștia, punând o lumânare în el. Potrivit legendei, dovleacul este Lanterna lui Jack, un om avar și cunoscut pentru farsele pe care le făcea mereu celor din jur.

Conform legendei, într-o seară, Jack a stat la masă cu diavolul, consumând alcool. Cum acesta nu a vrut să plătească pentru băutură, l-a păcălit pe diavol să se transforme într-o monedă pentru a plăti datoria.

După ce s-a transformat, Jack nu a plătit consumația și i-a spus diavolului că îl va elibera doar cu o singură condiție: să nu îl deranjeze timp de un an. Ceea ce nu știa Jack este că va apela la diavol în viitor.

În cele din urmă, Jack a murit, iar când a ajuns la Porțile Raiului, Sfântul Petru i-a zis că nu îl va primi, din cauza farselor pe care le-a făcut de-a lungul timpului. Jack a plecat la Porțile Iadului, păzite de diavol, care l-a refuzat.

Citește și: Curiozități despre Halloween. De ce se poartă hainele pe dos în noaptea de Halloween?

Jack a crezut că este nevoit să cutreiere lumea dintre Rai și Iad pentru totdeauna, fără lumină, așa că s-a întors la Porțile Iadului și i-a cerut ajutor diavolului. Acesta i-a oferit un jăratic din Iad pentru a-i lumina drumul.

Jack a pus tăciunele aprins într-un nap, iar din acel moment, spiritul său hoinărește în căutarea unui loc unde să se odihnească. În noaptea de Halloween, oamenii pun simbolic câte un dovleac sculptat în fața caselor, pentru a-i spune lui Jack că nu se poate odihni în locuințele lor.