Când se închid magazinele și restaurantele în localităţile cu incidenţă de peste 4 la mie sau 6 la mie

Când se închid magazinele și restaurantele în localităţile cu incidenţă de peste 4 la mie sau 6 la mie
Cand se inchid magazinele si restaurantele in localitatile cu incidenta de peste 4 la mie sau 6 la mie

Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă a adoptat Hotărârea numărul 73 prin care se propune stabilirea unor măsuri aplicate în contextul pandemiei de coronavirus. Când se închid magazinele și restaurantele în localităţile cu incidenţă de peste 4 la mie sau 6 la mie. Toți românii trebuie să știe asta.

Autoritățile au decis. Când se închid magazinele și restaurantele în România

Autorităţile au decis ce urmează să se întâmple în România, ca urmare a exploziei de noi cazuri de Covid. CNSU a adoptat cea mai importantă Hotărâre care spune clar ce au de făcut românii vaccinați, persoanele nevaccinate, precum și copiii sub 12 ani.

Astfel, magazinele şi restaurantele nu se mai închid la ora 18.00, în localităţile cu incidenţă de peste 4 la mie. De asemenea, persoanele vaccinate nu mai sunt carantinate, iar românii care doresc să intre în mall o pot face doar cu certificat verde. În ceea ce privește copiii sub 12 ani, aceștia nu trebuie să mai prezinte test Covid, potrivit Hotărârii nr. 73.

Anunț major pentru părinți. Ce se întâmplă în cazul copiilor sub 12 ani

Copiii între 6 şi 12 ani sunt scutiți de testul Covid, iar magazinele şi restaurantele nu se închid la ora 18.00, în localităţile cu incidenţă de peste 4 la mie, ci la  peste 6 la mie. Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă anunță că accesul în mall se va face pe bază de green-pass.

CNSU a adoptat Hotărârea numărul 73, ce conține măsuri necesare în contextul valului patru al pandemiei de coronavirus. Principalele modificări propuse vizează creșterea pragului incidenţei cumulate la 14 zile. Astfel, circulaţia persoanelor în afara locuinţei/gospodăriei, în zilele de vineri, sâmbătă şi duminică, este interzisă de la 6/1.000 de locuitori, nu la 4/1000 de locuitori, cum se discutase inițial. De asemenea, o altă măsură este cea de limitare a programului de lucru cu publicul la intervalul orar 5,00-18,00, pentru operatorii economici care desfăşoară activităţi de comerţ/prestări de servicii în spaţii închise şi/sau deschise, publice şi/sau private, de 4/1.000 de locuitori în prezent la 6/1.000 de locuitori cu menţinerea excepţiilor în vigoare.

Ce prevede Hotărârea CNSU

Hotărârea CNSU mai prevede creşterea vârstei până la care copiii sunt exceptaţi de la obligaţia prezentării rezultatului negativ al unui test RT-PCR pentru infecţia cu noul coronavirus nu mai vechi de 72 de ore, necesar pentru participarea la activităţi unde accesul este permis sub această condiţie, de la 6 ani la 12 ani.

Raed Arafat vine cu explicații

Totodată, Hotărârea mai prevede delimitarea, la nivelul centrelor comerciale în care îşi desfăşoară activitatea mai mulţi operatori economici, a zonelor de servire a preparatelor alimentare sau băuturilor alcoolice şi nealcoolice. La food-court se va intra doar pe bază de certificat verde.

„Am fost întrebaţi ce se întâmplă cu zonele din mall unde se serveşte masa. Astfel, hotărârea prevede că zonele respective vor trebui delimitate, nu înseamnă că se construieşte un perete sau aşa ceva, dar se delimitează intrarea în zona respectivă, se intră printr-un anumit loc, în care se prezintă certificatul verde.

Intrarea la food-court, cum se spune, sau la restaurantele din interiorul mall-urilor se va face tot cu certificatul verde. Se aplică aceeaşi regulă”, a explicat Raed Arafat, şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI