Când se fac cozonacii de Crăciun. Ziua în care este bine să îi prepare toate gospodinele

de: Andreea Vînătoru
22 12. 2022

Cozonacul este ingredientul-vedetă de pe masa de Crăciun, pe lângă sarmale, friptura de porc și salata de boeuf. În calendarul creștin-ortodox, cozonacul semnifică o pâine ritualică, îndulcită, care simbolizează bogăţia, bucuria sărbătorii şi transformarea spirituală. În prezent, acesta semnifică un preparat tradițional făcut cu ocazia sărbătorilor de iarnă. Așadar, toate gospodinele se întreabă când se fac cozonacii de Crăciun?

În Ajun nu este bine să gătești. Când se fac cozonacii de Crăciun

Cozonacul este unul dintre ingredientele nelipsite de pe mesele românilor în ziua de Crăciun. De regulă, gospodinele de pretutindeni își împart timpul din Săptămâna dinainte de Nașterea Domnului în așa fel încât să termine treburile gospodărești conform tradițiilor creștin ortodoxe. Cele mai multe aleg să facă cozonacii de Crăciun cu câteva zile înainte de sărbătoarea Nașterii Domnului.

Potrivit datinilor populare, cozonacii ar trebui pregătiți până în Ajun de Crăciun, fiind duși apoi la biserică, duminică dimineață, pentru a fi sfințiți.

Se spune că în Ajunul Crăciunului nu se gătește și nu se face treabă prin casă, deci femeile ar trebui să știe că trebuie să termine toate sarcinile înainte.

Se prepară cu câteva zile înainte de Nașterea Domnului

Multe gospodine aleg să facă singure cozonacii acasă, nu să-i cumpere din comerț, iar pentru acest lucru vor avea nevoie de câteva sfaturi esențiale pentru a obține un desert tradițional, care cu siguranță va face furori la masa de Crăciun.

De regulă, la prepararea aluatului de cozonaci avem nevoie de făină albă, lapte, zahăr, ouă, drojdie și coji rase de lămâie sau portocale, pentru un gust desăvârșit. În plus, cozonacii pot avea diverse forme: rotundă, simplă sau împletită și pot fi simpli sau umpluți cu diverse ingrediente. Mai jos, vă arătăm pas cu pas o rețetă simplă de cozonaci.

Citește și: Cum gătești cei mai buni cozonaci de Crăciun. Așa îi faci cei mai pufoși

Rețeta tradițională cozonaci de Crăciun

Ingrediente:

  • 1 kg făină
  • 350 grame zahăr
  • 6 ouă
  • 60 grame unt
  • 1 linguriță de sare
  • 75 grame drojdie
  • 400 ml lapte
  • coajă de lămâie
  • esențe de vanilie și rom.

Umplutură:

  • ½ kg miez de nucă
  • 100 grame zahar
  • 50 grame cacao
  • 1 albuș de ou
  • esență de rom.

Citește și: Secretul celui mai pufos cozonac de Crăciun a fost aflat. Ce trebuie să adaugi în aluat, așa procedează gospodinele cu experiență

Mod de preparare:

Prima dată se pregătește maiaua astfel: într-un vas adânc se amestecă drojdia cu 50 g zahăr până când se lichefiază, apoi se adaugă în 150 ml de lapte călduț și se lasă la dospit aproximativ 30 de minute până își dublează volumul. Nu se adaugă sare în maia! Este important să faceți cald în bucătărie pentru ca aceștia să crească bine.

După ce s-a dospit aluatul, se adaugă restul de lapte (la temperatura camerei), ouăle, esența de rom și vanilie, sarea, coaja de la o lămâie și 300 g de zahăr. Prima oară, aluatul se amestecă cu lingura pentru a încorpora toate ingredientele, apoi se frământă cu mâna timp de 15 minute.

Treptat se adaugă și untul topit, se frământă până când se desprinde de vas și se lasă la loc cald să crească.

Într-un bol separat, nuca măcinată se va amesteca cu 50g de cacao, două linguri de lapte și 100 g zahăr, căpătând consistența unei creme de ciocolată.

După ce aluatul a stat suficient la dospit, se împarte în două părți egale. Se adaugă umplutura pe fiecare dintre cele două părți, după care se va rula cu umplutura spre interior, se va împleti în două, se va așeza în tava de copt unsă în prealabil cu unt și se va lăsa la crescut timp de câteva minute.

Citește și: Ce cod trebuie să apară pe pachetul de făină ca să faci cei mai pufoși cozonaci

După ce cozonacii au crescut suficient, se ung cu albuș de ou și se presară zahăr tos. Cuptorul se încinge a temperatura medie și se lasă aproximativ 45 de minute. De asemenea, cozonacii se vor coace frumos dacă sub tăvile în care aceștia au stat la cuptor se pune un vas de apă. După ce cozonacii au fost scoși din cuptor, ei se lasă la răcit în tavă, la caldură, feriți de curent.