Când scăpăm de câteva măsuri restrictive, de fapt. Alexandru Rafila face anunțul mult așteptat de români

Când scăpăm de câteva măsuri restrictive, de fapt. Alexandru Rafila face anunțul mult așteptat de români
Alexandru Rafila, noi vești pentru români despre măsurile din pandemie

Alexandru Rafila vine cu noi vești pentru români în contextul pandemic. Specialistul face anunțul mult așteptat de toți cetățenii. Când vom scăpa de câteva măsuri restrictive din cadrul crizei sanitare? România va prinde un alt contur după ce acestea vor fi eliminate.

Alexandru Rafila, noi vești pentru români: când vom scăpa de unele restricții?

Alexandru Rafila a anunțat în cadrul unui interviu pentru Digi 24 că peste 3 săptămâni numărul infectărilor ar putea să scadă. De asemenea, ministrul Sănătății a mai susținut și că din luna martie vor fi luate măsuri de relaxare.

Până atunci, va mai fi o perioadă grea tocmai pentru că în spitale apar focare de infecție la personalul medical. În opinia sa, vârful valului 5 va fi atins în intervalul 10-15 februarie, ulterior numărul cazurilor va înregistra o descreștere. Acesta a adăugat că „rămâne de văzut cât de rapidă va fi descreșterea.”

Oficialul a susținut că până la finele lunii martie vom scăpa de o parte din măsurile restrictive pe care românii le respectă acum. Specialistul a subliniat că masca de protecție ar trebui să fie ultima măsură la care să renunțăm.

„Lucrul cel mai important e să avem de această dată o abordare predictibilă a perioadei următoare”

„Cred că până la sfârșitul lunii martie vom scăpa de o parte din măsurile restrictive. Și lucrul cel mai important e să avem de această dată o abordare predictibilă a perioadei următoare, nu de la o săptămână la alta. Masca ar trebui să fie ultima măsură la care să renunțăm. Măsurile de relaxare vor fi luate gradual”, a spus Rafila.

„Aș vrea să va anunț în premieră, în curând venim cu detalii, stabilim un mecanism de consultare permanentă cu industria, astfel încât deciziile să se ia după consultări și în concordanță cu interesele de sănătate publică, dar și cele care țin de funcționarea economiei în România”, a adăugat ministrul.

Ministrul Sănătății a declarat duminică, la Prima TV, că deși rata de transmisibilitate a virusului SARS-CoV-2 a scăzut, aceasta rămâne una ridicată pentru că fiecare bolnav îmbolnăvește la rândul său mai mult de o persoană. „Avem 19.000 acum, probabil că săptămâna viitoare vom avea 25.000 sau 28.000”, spune ministrul, citat de News.ro

Intrarea persoanelor în România

  • Principalele măsuri adoptate (noile reguli carantina):
  • Carantina se aplică persoanelor care nu sunt infectate (nu au simptome) Covid, dar intră în România din alte state sau sunt contact direct cu o persoană infectată.
  • Contact direct cu o persoană infectată înseamnă la mai puțin de 2 m, mai mult de 15 minute, fără mască de protecție (medicală sau FFP2).

– carantină 5 zile dacă ești vaccinat sau trecut prin boală în ultimele 6 luni.
– carantină 10 zile dacă ești nevaccinat sau netrecut prin boală în ultimele 6 luni.
Dacă ești confirmat pozitiv cu Covid (test rapid sau RT-PCR), atunci intri în izolare astfel:
– izolare 7 zile daca ești vaccinat, trecut prin boală (în ultimele 6 luni).
– izolare 10 zile dacă ești nevaccinat sau netrecut prin boală (în ultimele 6 luni).
La ieșirea din carantină sau izolare nu mai trebuie test negativ. (Sursa: fiipregătit.ro)