Când să adaugi sosul în paste, de fapt. Trucul pe care îl cunosc doar bucătarii de top

Când să adaugi sosul în paste, de fapt. Trucul pe care îl cunosc doar bucătarii de top
Cand sa adaugi sosul in paste, de fapt. Trucul pe care il cunosc doar bucatarii de top

Gătitul pastelor este una dintre cele mai simple și rapide proceduri din lumea culinară. Dincolo de complexitatea de a scoate pastele de pe foc chiar atunci când sunt al dente, nu ar trebui să existe complicații majore la prepararea acestui fel de mâncare tipic italiană. Atâta timp cât este însoțit de un sos rafinat, clienții vor fi mulțumiți. Cu toate acestea, există anumite trucuri geniale care te ajută să gătești pastele cu sos mult mai unirea dintre paste și sos mult mai satisfăcătoare.

Când este indicat să punem sosul în paste

Conform unui experiment realizat de Food Lab, prin portalul Serious Eats, este foarte important să știi când se pune sosul, atunci când pregătești pastele.

Ei bine, experții spun că modalitatea indicată de a găti spaghetele este să scoți pastele din apă, la câteva minute după ce au fost al dente, iar apoi să torni sosul.

Specialiștii explică faptul că pastele se gătesc mult mai încet așa, motiv pentru care trebuie să fii foarte atent să nu exagerezi și să nu lași sosul să se usuce prea mult.

O altă cerință esențială este să torni puțin din apa în care au fiert pastele în sos, pentru ca dressingul să capete mai multă textură. În acest fel, pastele vor avea un gust mult mai delicios.

Un alt secret împărtășit de experții în arta culinară se referă la apa în care fierbi pastele. Cu cât lichidul conține mai mult amidon, cu atât sosul de paste va fi mult mai cremos, atunci când îl vei încorpora în rețetă.

Pentru a face apa mult mai bogată în amidon, pastele trebuie gătite cu mai puțină apă. Mai exact, 500 de grame de paste se fierb într-un litru și jumătate de apă cu sare.

Câte zile se țin pastele gătite la frigider

După ce ai preparat pastele, ține cont de faptul că mâncarea poate fi ținută doar câteva zile la frigider, înainte să se strice. De exemplu, pastele proaspete făcute în casă durează 4 sau 5 zile, spre deosebire de cele cumpărate, care trebuie aruncate după 2 sau 3 zile.

Lasagna se ține la frigider pentru maximum de 5 zile, fără să te îngrijoreze faptul că s-ar putea altera. Pe de altă parte, pastele fără gluten sau spaghetele gătite din linte/fasole pot rezista în refrigerator timp de 4 zile.

Cum îți dai seama dacă porția ta de paste nu mai este bună? Simplu. Trebuie să observi dacă spaghetele au căpătat o culoare mai închisă sau un miros înțepător. De asemenea, dacă pastele devin lipicioase la atingere, acesta este un semn clar că nu mai pot fi mâncate.

Potrivit celor de la csid.ro, cel mai comun patogen ce se poate ivi pe suprafața pastelor expirate este B.cereus, care provoacă vărsături, dureri de stomac și probleme cu scaunul.