Când poți folosi spray lacrimogen. Ce spune legea și ce pedepse poți risca
Un incident școlar deosebit de grav a avut loc la Colegiul Tehnic Dimitrie Leonida din București, unde un elev de clasa a IX-a a declanșat a folosit pray iritant, posibil lacrimogen, afectând cel puțin 25 de elevi, care au fost transportați de urgență la spital. Când poți folosi spray lacrimogen și ce spune legea în acest sens? Spray-ul lacrimogen se vinde la liber în România, însă există câteva condiții esențiale pentru a îl folosi.
Evacuare de urgență la un liceu din București, după ce un elev a folosit spray lacrimogen
Cei 25 de elevi au primit îngrijiri medicale în urma simptomelor precum usturimi ale nasului, dureri în gât, stări de vomă, amețeli și dureri de cap.
Incidentul a provocat o evacuare rapidă a liceului și o mobilizare intensă a serviciilor de urgență pentru a face față situației.
Specialiștii spun că accesul la astfel de substanțe este insuficient reglementat. O simplă căutare pe internet relevă că spray-urile iritante pot fi achiziționate cu ușurință online, cu prețuri care pornesc de la doar 15 lei.
Descrierile produselor pe site-urile de vânzare promovează aceste spray-uri ca fiind instrumente de autoapărare extrem de eficiente, menite să asigure siguranța individului în fața agresiunilor.
Când poți folosi spray lacrimogen sau cu piper
Regulile stricte privind utilizarea spray-urilor lacrimogene nu sunt întotdeauna respectate.
Conform legii, folosirea acestor substanțe în afara situațiilor de pericol iminent este considerată o contravenție, iar cei care încalcă aceste reguli riscă sancțiuni financiare semnificative.
Citește și :Scene șocante în ghetoul Zăbrăuți din Capitală. Polițiștii au intervenit în forță
Iată ce spune legea: „prevederile articolului 2 punctul 4 din Legea 61/1991 republicată, pentru sancționarea faptelor de încălcare a unor norme de conviețuire socială, a ordinii și liniștii publice, prevede sancționarea contravențională pentru aruncarea asupra unei persoane, construcții sau asupra unui mijloc de transport cu (…) substanțe iritant-lacrimogene sau cu efect paralizant(…), dacă nu s-au produs vătămări ale integrității corporale sau sănătății, ori pagube materiale”.
Folosirea fără motiv a unui spray lacrimogen sau iritant se sancționează. Amenda este cuprinsă între 100 și 500 de lei.
Dacă vorbim despre folosirea acestor spray-uri în incinta unei instituții de învățământ, de sănătate sau de îngrijire a unor categorii de persoane defavorizate, amenda crește și e cuprinsă între 1.000 și 3.000 de lei.
Spray-ul cu piper sau lacrimogen poate fi folosit în cazuri în care persoana se apără, însă cei care poartă astfel de spray-uri la adunări publice, evenimente sportive sau mijloace de transport în comun pot fi amendați cu închisoare de la 6 la 12 luni sau cu amendă penală.