Când pică Halloween 2022. Ce semnificație are această sărbătoare, de fapt

de: Ionuț Vieru
26 09. 2022

Când pică Halloween 2022. Această sărbătoare este una mai puțin cunoscută la noi. Cu toate acestea, în ultimul timp pare să capete din ce în ce mai multă popularitate în România. Iată tot ce trebuie să știi despre această sărbătoare.

Când pică Halloween 2022

Halloween-ul este o sărbătoare celtică. Aceasta a fost preluată de mai multe popoare, însă cel mai des întâlnită este în America. Cu toate acestea, de câțiva ani, a început să fie populară și în țară la noi. Mulți nu sunt de acord cu acest eveniment, iar alții îl așteaptă cu nerăbdare.

Halloween-ul are loc în seara de 31 octombrie, iar anul acesta va fi într-o zi de luni. Magazinele din România se pregătesc deja de sărbătoarea americană cu diverse produse tematice, precum dulciuri sau costume înfricoșătoare. În școli, copiii cioplesc dovleci și fac serbări specifice.

În ziua de Halloween se celebrează răul, morții, monștrii legendari și vrăjitoarele. Sărbătoarea are conotații mistice, fiind considerată un fel de punte între lumea viilor și cea a morților.

Din cauza acestui motiv este multe persoane care nu sunt de acord cu această sărbătoare. De asemenea, Halloween-ul marchează sfârșitul procesului de recoltare și ziua în care se făcea trecerea de la toamnă la iarnă.

Obiceiuri de Halloween în diferite țări

Unul dintre cele mai răspândite activități este ornarea dovlecilor, lucru care se face în fiecare an, fiind deja o tradiție. Totodată, pe 31 octombrie este ziua cea mai lungă în România, deoarece în noaptea ce precede această zi se trece la ora de iarnă.

În SUA, copiii se îmbracă în diverse costume și merg la colindat cu urarea „Trick or treat”, adică „Păcăleală sau Dulciuri”. Dacă nu primesc dulciurile, copiii pot face diverse glume gazdei.

În România nu este foarte celebrat Halloween-ul. De regulă, oamenii se deghizează și merg la petreceri cu diferite tematici. În Canada există credințele celtice potrivit cărora spiritele vin printre cei vii.

Japonezii sărbătoresc Halloween-ul în numele lui O-Bon. Festivalul este asimilat cu sărbătoarea americană și este serbat de pe 13 până pe 15 iulie. În Regatul Unit, Halloween-ul este denumit „Mischef Night”. Aici, oamenii își scot ușile din balamale în noaptea de 31 octombrie. Potrivit legendei, cei care fac acest lucru vor fi feriți de spiritele rele.

De unde provine Halloween-ul

„Numele Halloween provine din limba engleză, de la expresia All Hallows Even, expresie folosită pentru Sărbătoarea Tuturor Sfinților, o comemorare specifică creștinilor prin care erau omagiați toți sfinții, numită și Luminație. Prin această sărbătoare, celții marcau ziua în care lua sfârșit perioada de recoltare.

De asemenea, considerau că în 31 octombrie se termină toamnă și începe iarna. Mai mult, sărbătoarea era considerată un fel de punte între două lumi, cea a viilor și cea a morților. În noaptea de Halloween se crede că sufletele celor morți se reîntorc pe pământ ”, explică specialiștii.

Creștinii au adoptat și modificat sărbătoarea Samhain într-o zi de comemorare a morților. În Franța, de exemplu, se fac rugăciuni la mormintele celor dragi și se lasă căni cu lapte, iar în Spania se duc produse de patiserie în formă de oase care se lasă pe morminte.