Când nu se spală rufe în ianuarie 2022, de fapt. ÎPS Teodosie a dezvăluit datele exacte
Multe gospodine au pus la punct locuința în care stau, însă descoperă că mai au câteva rufe de spălat. Cu toate acestea, trebuie ca hainele să nu fie curățate în anumite zile din ianuarie. ÎPS Teodosie le-a spus credincioșilor ce nu au voie să facă în această perioadă.
Când nu ar trebui să fie spălate hainele în ianuarie
Credincioșii respectă mai multe obiceiuri și tradiții în această perioadă. ÎPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, le-a explicat tuturor că nu este bine să fie spălate rufele în timpul praznicului Bobotezei. Astfel, românii trebuie să nu se ocupe de haine de pe 5 până pe 14 ianuarie.
„Cât ţine praznicul Bobotezei, de pe 5 până pe 14 ianuarie, nu este interzis să ne spălăm noi ca oameni, putem să amânăm spălarea rufelor din această decenţă, sfială şi respect faţă de apa sfinţită.
Să nu spălăm rufele murdare în timpul praznicului Bobotezei. Aşa este şi după canoane.”, a spus Arhiepiscopul Tomisului, la emisiunea Dialog duhovnicesc de la Radio Dobrogea.
Tradiții și obiceiuri de Bobotează
Boboteaza este sărbătorită pe data de 6 ianuarie, cu o zi înainte de Sfântul Ion. Credincioșii trebuie să aibă decență, sfială și respect față de apa sfințită, astfel că nu trebuie să spele rufe. De asemenea, cei care se află în anumite zone din țară respectă o tradiție pentru a avea parte de noroc tot anul.
Mai exact, mai mulți tineri formează un grup și merg prin sate, iar oamenii întâlniți pe drum sunt luați pe sus și sfințiți cu apa sfințită care este ținută într-o găleată. Aceștia sunt aruncați în aer și prinși în brațe. Unul dintre tineri folosește un mănunchi de busuioc pentru a stropi persoanele.
De asemenea, credincioșii curăță gospodăria de diavoli, purici, boli, moroi, șerpi, dar și de influența oamenilor malefici cu ajutorul Aghiasmei luate de la preot în ziua de Bobotează. Astfel, aceștia se asigură că o să aibă parte de o recoltă bogată și o să fie feriți de rele, potrivit stirilekanald.ro.
Ce trebuie să știe credincioșii
Unele persoane au grijă să afume gardurile și vitele pentru a alunga duhurile rele. Între timp, alți oameni cântă melodii însoțite de strigăte și zgomote pentru a se feri de energiile negative sau aprind focuri pe câmp. Numeroase obiceiuri sunt legate de ziua de Bobotează.
O altă tradiție se referă la de faptul că ziua de Bobotează o prevestește pe cea de peste un an, potrivit credinței populare. În cazul în care plouă, atunci urmează o iarnă lungă. Totuși, dacă este o zi însorită, înseamnă că urmează o vară cât mai frumoasă.