Când încep înscrierile la școala postliceală 2022. Alternativa pentru elevii care nu au luat BAC-ul
Când încep înscrierile la școala postliceală 2022. O școală postliceală este o opțiune bună pentru elevii care au picat examenul de Bacalaureat, întrucât nu este necesară o diplomă de Bacalaureat la aceste școli, care le-ar putea asigura cursanților un loc de muncă, atât în țară, cât și în străinătate.
Când încep înscrierile la școala postliceală 2022
Elevii care pică la examenul de Bacalaureat se pot orienta către piața muncii, pentru a obține o calificare menită să le permită să se angajeze în țară sau în străinătate. O opțiune viabilă este urmarea unei școli postliceale, pentru care nu este nevoie de diplomă de BAC, pentru a se înscrie.
Astfel, în învățământul postliceal se pot înscrie atât absolvenții de liceu cu diplomă de Bacalaureat, cât și cei fără diplomă de bacalaureat. Absolvenții de învățământ postliceal care promovează examenul de certificare a calificării profesionale dobândesc certificat de calificare de nivel 5, potrivit Cadrului naţional al calificărilor, corespunzător nivelului de referinţă 5 al Cadrului European al Calificărilor, precum şi suplimentul descriptiv al certificatului, conform Europass.
Spre exemplu, școala Postliceală Sanitară „Carol Davila” prezintă cea mai bună ofertă pentru absolvenții de liceu.
„În ultimii ani, una dintre cele mai căutate calificări postliceale este cea de asistent medical generalist din cadrul Şcolii Postliceale Sanitare „Carol Davila“ din Bucureşti. Admiterea constă într-un interviu prin care se descoperă dacă aplicantul are vocaţie pentru profesia de asistent medical. Înscrierile se pot face până pe 6 septembrie.”
Aici se pot înscrie absolvenții de liceu cu sau fără diplomă de bacalaureat, care au finalizat 12 clase la zi / 13 clase seral. Candidaţii pot opta pentru programul de dimineaţă sau după-amiază. De precizat este că selecția se face în baza unui interviu vocaţional.
În ce constă interviul vocațional
Înscrierile se fac în fiecare zi lucrătoare a săptămânii, iar selecţia candidaţilor se face în ziua de miercuri a fiecărei săptămâni. În ce privește interviul vocaţional, acesta se bazează pe următoarele criterii, pentru toate calificările:
- aptitudini specifice calificării profesionale pentru care se optează
- originalitatea, inovaţia, creativitatea, coerenţa exprimării;
- motivaţia de a urma profesia de asistent medical;
- disponibilitatea de a studia şi de a se implica în activităţile propuse de către Şcoala Postliceală Sanitară „Carol Davila” ;
- motivaţia alegerii Şcolii Postliceale Sanitare „Carol Davila”;
- interesul pentru domeniul sănătăţii şi abilităţile de comunicare, de relaţionare şi empatie cu persoana aflată în suferinţă;
- echilibrul emoţional şi gestionarea emoţiilor;
- capacitatea de a înţelege contextul profesional al următorilor trei ani de studiu;
- comunicare verbală şi nonverbală, adecvată situaţiei de interviu;
- comportament adecvat în situaţii dificile.
De precizat este că partenerii școlii cu angajatorii străini oferă unui număr dintre absolvenți locuri de muncă în Europa, cu salarii care încep de la 2.000 euro / lună. Și pentru cei care doresc să profeseze în țară premisele sunt bune, întrucât salariile asistenților medicali au crescut considerabil în ultimele luni.
Ce joburi poți practica dacă nu ai luat BAC-ul
Există și meserii care pot fi practicate fără BAC, respectiv domenii pe piața muncii care nu cer această diplomă de absolvire. Printre acestea sunt:
- meseria de Lucrător comercial – salariu 1.500 de lei, la care se adaugă și unele bonusuri din vânzări
- meseria de Gestionar – salariul este în jur de 2.000 de lei
- meseria de Operator call-center – salariul este de circa 1.100 de lei plus plata pentru orele suplimentare
- meseria de Agent de vânzări – salariu lunar până la 1.500 de lei, la care se adaugă bonusuri, în funcție de contractele încheiate
- meseria de Hair-stylist / Frizer – la început salariul ajunge undeva la 2.500 de lei.
- meseria de Casier – salariu: cca 1.000 de lei plus bonusuri
- meseria de Ospătar – salariu: cca 1.000 de lei plus bonusuri substanțiale
- meseria de Bucătar/cofetar – salariu de aproximativ 1.500 de lei
- meseria de Manichiurist-pedichiurist – salariu de aproximativ2.500 de lei
- meseria de Alpinist utilitar – salariu: peste 3.500 de lei
- meseria de Barista/ Barman – salariu minim de 2.000 de lei, iar pe lângă salariu se încasează bine și din bacșișuri