Când încep furtunile anunțate de ANM în România. Zonele cele mai afectate de ploi torențiale și vijelii: “Trebuie să aveți în vedere un scenariu furtunos, dacă locuiți în Muntenia și Moldova”

de: Daoud Andra
05 10. 2024

Mai multe județe din România se află, până luni dimineață, sub avertizare cod galben de ploi și vijelii. Precipitațiile își vor face simțită prezența mai întâi în vestul țării, iar până la finalul săptămânii cuprind și partea de est. Când sunt așteptate furtunile anunțate de meteorologi, în funcție de zonă.

Cod galben de ploi și vijelii în mai multe județe

Meteorologii au emis, joi, o avertizare de vreme rea, valabilă până vineri, după care au prelungit-o. Codul galben de ploi și vânt puternic este în vigoare începând din 4 octombrie, până luni, 7 octombrie. Primele județe în care va ploua vor fi cele din vestul țării, respectiv: Arad, Timiș, Caraș-Severin, Hunedoara și Gorj.

Ploile se extind apoi în zona Transilvaniei, iar județele Cluj, Alba, Sibiu intră și ele sub avertizare cod galben, împreună cu Caraș-Severin, Gorj și Mehedinți, unde se mențin ploile și vântul. Precipitațiile urmează să cuprindă apoi toată jumătatea de est a țării. Această parte se va afla sub cod galben de ploi, cu excepția județelor Tulcea și Constanța.

”De data aceasta nu mai vorbim de ploi interminabile de toamnă, ci vorbim de furtuni moderate și puternice, ploi torențiale, vijelii, cantități importante și moderate de apă, fenomene meteorologice specifice sezonului cald…
Trebuie să aveți în vedere un scenariu convectiv, furtunos, dacă locuiți în Muntenia și Moldova…

Furtunile încep mâine spre seară și vor continua în prima parte a nopții de 5/6 octombrie, începând din sud-vestul Munteniei și se vor deplasa către sudul și sud-estul Moldovei, urmând să afecteze cea mai mare parte a Moldovei… Cât de mult vor fi afectate de instabilitate atmosferică regiunile din jumătatea estică a României, vom vedea după ce se vor forma primele celule convective la sud de țara noastră. E un punct de plecare pentru a determina cât de intense vor fi furtunile și vijeliile”, se arată într-o postare pe grupul de Facebook Alerte Meteo și Prognoze – Vremea în România.

Zonele vizate de cod galben de ploi

Anunțul oficial venit de la ANM

”Din această seară (n.r. joi) de la ora 21:00 până luni la ora 10:00 avem o informare meteorologică ce vizează în principal ploi moderate cantitativ. Dacă la început, începând din această seară și până în dimineața zilei de sâmbătă vorbim de zona Banatului, Crișana, Maramureș, apoi Transilvania, Oltenia și nord vestul Munteniei, de sâmbătă, ploi în majoritatea regiunilor, iar duminică în special în jumătatea estică a țării.

Vorbim de averse ce vor cumula cantități de 20-30 de litri pe metru pătrat, pe arii restrânse peste 40-50 de litri pe metru pătrat. Iar din această seară de la ora 23:00 până mâine seară la ora 21:00, în zona Banatului, sudul Crișanei și Carpații Meridionali, se vor afla sub incidența unui Cod Galben pentru intensificări ale vântului, având în vedere rafalele de 55-65 de kilometri pe oră, iar pe creste, rafale ce pot depăși 70-80 de kilometri pe oră.

Și din punct de vedere termic contăm pe valori în extremitatea de sud până la 26-27 de grade, mâine temperaturi în creștere, 20-29 de grade, posibil chiar 30 de grade în extremitatea sudică a țării, iar sâmbătă avem un ecart apropiat 17-28 de grade, iar duminică 16-22 de grade”, a precizat directoarea ANM, Elena Mateescu, într-o intervenție la Antena 3 CNN.