Când ies la pensie femeile care au acum 50 de ani. Guvernul a făcut anunțul momentului

de: Ștefan R. Apostol
21 07. 2021

Conform unei promisiuni făcute de Guvernul Cîțu, se vor face mai multe modificări în ceea ce privește sistemul de pensionare din România. Multe dintre aceste noi modificări sunt incluse în Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) prezentat la Bruxelles.

Un nou sistem de pensionare propus la Bruxelles prin PNRR

După mai multe tergiversări, PNRR a fost din nou prezentat Comisiei Europene, la Bruxelles. Conform punctelor din acest plan, în urma căruia România va primi câteva miliarde de euro, Florin Cîțu s-a angaja să facă mai multe modificări. O parte dintre acestea fac referire la sistemul integrat de pensii. De la vârstele de pensionare și până la ridicarea plafonului de pensii și recalcularea acestora, toate se regăsesc în noul PNRR trimis la Brixelles.

La ultima întâlnire cu oficialii Comisiei Europene, Florin Cîțu a declarat că până în 2035 se va trece la egalizarea vârstei de pensionare pentru bărbați și femei. Conform actualei legislații, femeile pot ieși la pensie doar dacă au împlinit vârsta de 61 de ani și 7 luni. În privința bărbaților, pentru moment, vârsta de pensionare este de 65 de ani.

Femeile de 50 de ani vor ieși la pensie în 2036

Conform noilor modificări promise de Guvernul Cîțu, femeile care anul acesta împlinesc vârsta de 50 de ani, vor putea ieși la pensie de-abia în anul 2036, la un an de la definitivarea proiectului de egalizare a pensiilor. Deocamdată nu a fost anunțat nimic din partea Ministerului Muncii, dar mai mult ca sigur această egalizare a vârstei de pensionare se va realiza, spun surse guvernamentale.

Aceleași surse, referitor la majorarea pensiilor inclusă în PNRR, spun că există fondurile necesare pentru a susține această cheltuială, deși pentru moment datele arată o lipsă a banilor la bugetul de stat.

Cu toate astea încă există în România un procent de aproximativ 20% din totalul pensionarilor, care trăiesc cu o pensie sub cea minimă. Cu alte cuvinte acest 20 de procente încasează lunar aproximativ 800 de lei pe lună, ceea ce se numește indemnizație socială, nu pensie de stat. După întâlnirea din luna mai, anul curent, Florin Cîțu se declara mulțumit de discuțiile cu oficialii CE și punctele aprobate din PNRR.

„Am avut o întâlnire foarte constructivă cu președintele Comisiei Europene cu privire la negocierile PNRR, după cum a confirmat Ursula von der Leyen.

România are un plan ambițios pentru o creștere economică durabilă, în urma pandemiei. Negocierile și întâlnirile continuă mâine”, declara Florin Cîțu după întâlnirea de la Bruxelles, conform Agerpres.