Când este ultima zi în care statul este obligat să restituie taxa auto. Află data exactă!

de: Redacția
29 05. 2019

Statul a promis că va restitui banii primiți în baza taxei auto și a timbrului de mediu tutoror românilor care au plătit aceste dări. Termenul limită se apropie, iar Ministerul Finanțelor a promis că au fost alocați bani în buget pentru acest lucru.

Mulți români au plătit taxa auto și timbrul de mediu, dări către stat care, ulterior, au fost declarate ilegale. E motivul pentru care statul s-a angajat să restituie românilor acești bani. dar mulți s-au plâns că au depus cereri în acest sens, dar degeaba.

Banii ar trebui restituți și cu dobânzile aferente, iar Ministerul Finanțelor promitea că a pus deoparte 700 de milioane de lei, fonduri alocate special pentru restituirea taxei auto.

Când va fi restituită taxa auto

Restituirea taxei auto e reglementată de OUG nr. 52/2017 și prevede că românii trebuie să primească înapoi banii plătiți drept taxe auto pentru poluare, emisii poluante, taxa specială pentru autoturisme și autovehicule și timbrul de mediu, potrivit avocat.net.

Guvernul anunța cu mare fast adoptarea acestei ordonanțe de urgență. „Luăm o decizie importantă şi pentru cetăţenii care trebuie să îşi recupereze taxa auto. Printr-o hotărâre pe care o adoptăm azi transferăm suma de 700 de milioane de lei din fondul de rezervă către fondul pentru mediu în scopul restituirii sumelor către cetăţeni. Astfel, vom continua să asigurăm fondurile necesare pentru recuperarea taxei auto de către toţi românii care au acest drept”, spunea la acea vreme premierul Viorica Dăncilă.

Ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici, spunea că restituirea taxelor se va termina până la 31 mai 2019, adică în câteva zile. Dar există și un alt ordin în vigoare, care prevede în metodologia de restituire ca dobânzile să fie restituite separat, după ce se dau sumele principale. Iar termenul pentru acest lucru este 30 iunie 2019, așadar încă o lună peste cel anunțat de ministru.

De ce a fost declarată ilegală taxa auto

Toți șoferii care și-au înmatriculat mașinile după anul 2013 și au și fost obligați de lege să plătească timbrul de mediu au dreptul la restituiri. Important de precizat că le vor primi doar cei care au dat în judecată Administrația Finanțelor Publice, filiala unde au achitat suma.

Curtea Europeană de Justiție este instituția juridică ce a decis că aceaste taxe sunt ilegale și a obligat statul român să restituie acești bani. Dacă Guvernul nu-și operează promisiunile și nu restituite toate sumele cerute de cetățeni pănă la 30 iunie (cu tot cu dobânzi) sau până la 30 mai (doar sumele principale), România riscă declanșarea unei proceduri de infringement.