Când este Ignatul în 2024. Pe ce dată pică și ce obiceiuri se respectă potrivit tradiției
Ignatul, sărbătoarea tradițională a sacrificării porcului, este un moment important în cultura românească, marcând pregătirea pentru mesele bogate de sărbători. În 2024, Ignatul va fi celebrat pe 20 decembrie, zi în care obiceiurile străvechi și credințele populare se împletesc cu ritualurile creștine.
Semnificația Ignatului și data celebrării
Pe 20 decembrie, românii sărbătoresc Ignatul, cunoscut și sub numele de ”Ignatul porcilor” sau ”Inătoarea”. Această zi coincide cu prăznuirea Sfântului Ignatie al Antiohiei și este dedicată tradiției tăierii porcului, un ritual care aduce aminte de sacrificiile simbolice din trecut.
În această zi, sacrificarea porcului este însoțită de obiceiuri încărcate de semnificații, reflectând legătura dintre om și natură. Deși astăzi mulți români aleg să taie porcul înainte de Ignat, pentru a avea timp să prepare produsele pentru masa de Crăciun, tradiția cere ca acest ritual să aibă loc pe 20 decembrie, între răsărit și apus. Lumina zilei este considerată un simbol protector, alungând spiritele malefice.
Obiceiuri și ritualuri de Ignat
Tăierea porcului la Ignat este un proces ritualizat, încărcat de simboluri. După sacrificare, animalul este pârlit, spălat și marcat cu o cruce, însoțit de rostirea rugăciunii ”Tatăl nostru”. Se pregătesc diverse preparate tradiționale, precum cârnați, caltaboși și sângerete, iar gospodarii organizează pomana porcului – o masă festivă unde se consumă carne proaspăt gătită, alături de mămăligă, murături și țuică fiartă.
În unele regiuni, porcul sacrificat este binecuvântat cu apă sfințită și tămâiat pentru a alunga spiritele rele. Tradiția spune că primul lucru care trebuie dus în casă este căpățâna porcului, cu râtul înainte, pentru noroc și prosperitate. Totodată, părul porcului este păstrat pentru ritualuri de protecție împotriva deochiului sau pentru afumarea adăposturilor animalelor.
Superstiții și credințe populare
Ziua Ignatului este însoțită de numeroase superstiții. Gospodinele nu au voie să spele, să coasă sau să măture în această zi, pentru a nu atrage ghinionul.
Copiilor li se poate face o cruce pe frunte cu sânge de porc, pentru sănătate și vigoare. De asemenea, în unele regiuni, sângele se folosește în practici oculte sau pentru afumarea copiilor bolnavi. Ignatul rămâne o sărbătoare care reunește tradiția și credințele populare, pregătind comunitățile pentru magia sărbătorilor de iarnă.
Citește și Zodiile care se vor bucura de cel mai frumos Crăciun în decembrie 2024. Vor primi cea mai bună veste!