Când ar putea fi ultima zi de restricții în România. De ce s-ar putea să nu iasă cum vrea Klaus Iohannis

de: Stan Nicu
09 06. 2020

Partidele parlamentare majoritare din Parlamentul României, PSD, ALDE şi ProRomânia, au anunțat că nu vor vota prelungirea stării de alertă, aşa cum ar vrea Guvernul Orban. Astfel, ultima zi de restricţii ar urma să fie pe data de 21 iunie. De asemenea, o eventuală ordonanţă de urgenţă ar pica la Curtea Constituțională, susţin unii avocaţi.

Care ar putea fi ultima zi de restricții din România. S-ar putea să nu iasă cum vrea Klaus Iohannis

Partidele majoritare din Parlamentul României nu vor vota prelungirea stării de alertă, scrie adevarul.ro. Starea de alertă a intrat în vigoare pe data 18 mai pentru o perioadă de 30 de zile. Prima zi de libertate ar fi 17 iunie, însă până atunci Guvernul României va adopta o hotărâre prin care va prelungi starea de alertă cu încă 30 de zile, dar cu mai puţine restricţii. Astfel, majoritatea PSD-ALDE-ProRomânia nu e de acord cu prelungirea stării de alertă.

Preşedintele nu vine cu niciun fel de dovadă ştiinţifică. Decizia PSD este de a nu vota prleungirea stării de alertă. Există ordonanţe de urgenţă şi alte mijloace ale Guvernului, nu e nevoie de prelungirea stării de alertă. Avem 100 şi ceva de cazuri pe zi, cu deschiderea teraselor şi cozi la graniţe. Nu vedem o explozie de cazuri. Vreţi să legiferăm, veniţi cu argumente ştiinţifice”, a spus Lucian Romaşcanu.

Când ar putea fi ultima zi de restricții în România. De ce s-ar putea să nu iasă cum vrea Klaus Iohannis. Sursa foto: emag.ro

Dacă Parlamentul nu votează, HG nu va mai produce efecte

Hotărârea de guvern în ceea ce privește prelungirea stării de alertă trebuie aprobată de Parlament în termen de 5 zile. Dacă Legislativul nu se pune de acord cu Executivul, hotărârea de Guvern va înceta să producă efecte pe data de 21 iunie.

Dacă starea de alertă nu va fi prelungită, Guvernul nu va mai putea impune carantina şi nici izolarea la domiciliu. De asemenea, nu va mai putea restrânge circulaţia persoanelor sau a vehiculelor. În plus, cetăţenii nu vor mai fi obligaţi să poarte mască de protecţie în spaţiile publice închise, magazine sau în transportul public.

Distanțarea socială va rămâne de domeniul trecutului

Vor dispărea și măsurile de distanţare socială. Acestea nu se vor mai aplica nici pe stradă, nici în restaurante. Organizarea de concerte, mitinguri sau procesiuni va fi din nou liberă.

Pentru prelungirea restricţiilor, Guvernul Orban ar putea adopta o ordonanţă de urgenţă, însă orice OUG care restrânge drepturi va pica la Curtea Constituțională, susţin unii avocaţi. Astfel, orice amendă dată de organele de control în baza unei OUG va fi anulată în instanţă.