Când ai voie să conduci pe linia de tramvai. Detaliul care te scapă de o amendă usturătoare
Ești șofer și nu ai răbdare să aștepți în trafic mereu? Condițiile în care poți folosi liniile de tramvai din oraș. Detaliul din Codul Rutier care te scapă de amendă și situațiile în care primești sancțiuni.
Șoferii din București nu au acces pe linia de tramvai
Linia de tramvai reprezintă un punct sensibil pentru participanții la trafic. În unele orașe, aceste tronsoane sunt delimitate. În altele, nu. Cert este că zonele cu pricina ajung de multe ori scena accidentelor, a aplicării sancțiunilor financiare din partea autorităților și nu numai.
În București, pe majoritatea rutelor pe care circulă tramvaiul ca mijloc de transport în public au fost montate garduri. În circumstanțele date, participanții la trafic nu au acces pe linia de tramvai. În alte orașe însă, lucrurile nu stau tocmai astfel, atrăgând numeroase incidente.
Citește și: O linie de tramvai din București va fi reabilitată. Nicușor Dan: „Am lansat în SEAP licitația”
Când folosesc șoferii linia de tramvai în marile orașe
Pe bulevardul principal din orașul Ploiești, de exemplu, conducătorii au acces pe tronsonul ce este destinat transportului în comun cu tramvaiul. Astfel, mulți participanți la trafic ocupă această linie în scopul de a se angaja în depășirea altor șoferi care staționează la semaforul ce indică culoarea roșie.
Codul Rutier stabilește în termeni foarte clari și pe înțelesul tuturor condițiile în care participanții la trafic au voie să conducă un autoturism pe linia de tramvai. Ieșind din limitele stabilite prin lege, șoferii riscă să fie sancționați financiar de către agenții de poliție cu sume ce pot întrece 1.000 de lei.
Ce reguli stabilește Codul Rutier privind linia de tramvai
În general, circulația mașinilor pe linia de tramvai este interzisă. Există însă unele circumstanțe în care participanții la trafic au voie, prin lege, să folosească și spațiul destinat transportului public în comun, după cum se arată în Codul Rutier.
„Pe drumul public cu cel mult două benzi pe sens și cu o a treia bandă pe care este linia tramvaiului lângă axul drumului, conducătorii de vehicule pot folosi această bandă, cu obligația să lase liberă calea tramvaiului, la apropierea acestuia”, se arată în articolul 103 din Codul Rutier.
Detaliul care te poate scăpa de amenzile usturătoare
Așadar, în condițiile în care nu există un indicator care să interzică accesul, șoferii pot să circule pe tronsoanele destinate tramvaielor. Participanții la trafic au totuși obligația de a permite trecerea tramvaielor cu prioritate, când acestea circulă din spate.
În condițiile în care șoferii nu respectă prevederile legislative, riscă să fie sancționați drastic. De exemplu, depășirea mașinilor aflate în coloană la semafor se sancționează cu 4 sau 5 puncte de amendă și reținerea permisului pentru 30 de zile. În bani, amenda este cuprinsă între 580 și 725 de lei.
De asemenea, pentru nerespectarea marcajului linie continuă, potrivit Codului Rutier 2023, sancțiunea financiară aplicată de agenții de poliție variază între 870 lei și 1.160 lei. Mai mult decât atât, permisul de conducere se suspendă pentru o perioadă de 60 de zile.