Campania de vaccinare anti-covid-19 pentru copii. Când începe, de fapt. Valeriu Gheorghiță a făcut anunțul VIDEO

de: Ștefan R. Apostol
20 01. 2022

La începutul lunii ianuarie Pfizer vorbea de date preliminarii obținute la testarea vaccinurilor pentru copii sub 5 ani. Veștile, spun specialiștii, par a fi bune, la fel cum a fost și în cazul datelor prelevate pentru copii peste 11 ani. Cei de la Pfizer anunțau, tot în primele zile ale acestei luni, că așteaptă date actualizate despre vaccinul pentru copiii sub 5 ani până în aprilie. Astăzi, coordonatorul campaniei din România, Valeriu Gheorghiță a anunțat că cel puțin 2.800 de copii, cu vârste cuprinse între 5 și 11 ani au fost programați pentru prima doză de vaccin, și că va începe campania de imunizare a acestora.

Pfizer spune că vaccinul generează un răspuns imunitar puternic la copiii mai mici

Deși au apărut noi variante, precum varianta Delta și Omicron, reprezentanții Pfizer păreau a fi încrezători în vaccinul dezvoltat pentru copii cu vârste între 5 și 11 ani. Conform acestora, copiii vaccinați cu vârste cuprinse între 5 și 11 ani au prezentat dovezi de protecție împotriva virusului, precizând că datele interimare nu au fost încă revizuite, nici de F.D.A., dar nici de Agenția Europeană.

La finalul lunii octombrie, anul trecut, vaccinul Pfizer-BioNTech împotriva coronavirusului s-a dovedit a fi sigur și foarte eficient la copiii cu vârste cuprinse între 5 și 11 ani, anunțau oficialii companiile. În Statele Unite ale Americii se dădea startul pentru autorizarea vaccinului pentru copiii mai mici, tot spre sfârșitul lunii octombrie.

Copiii reprezintă în prezent mai mult de unul din cinci cazuri noi, iar varianta Delta, și mai nou, varianta Omicron, foarte contagioasă, a trimis mai mulți copii în spitale și unități de terapie intensivă în ultimele săptămâni decât în orice alt moment al pandemiei.

Cu toate astea, în decembrie, Pfizer declara că a schimbat designul studiului deoarece copiii cu vârste cuprinse între 2 și 4 ani cărora li s-au administrat două doze de 3 micrograme de vaccin nu au avut același răspuns imunitar pe care o doză mai mare de vaccin l-a generat la copiii mai mari.

Iar acum, în primele zile ale lunii ianuarie, oficialii Pfizer au revenit asupra declarațiilor, spunând că se așteaptă ca până în luna aprilie să prezinte cele mai recente rezultate ale unui studiu clinic pentru copii cu vârsta sub 5 ani, în cadrul vaccinului pe care l-a dezvoltat împreună cu compania germană BioNTech SE. Declarația era făcută pe 5 ianuarie de unul din oamenii de știință de top al companiei, confom agenției de presă Reuters.

Valeriu Gheorghiță anunță campania de vaccinare pentru copii

Într-o conferință de presă susținută astăzi, coordonatorul campaniei naționale de vaccinare covid, a anunțat că începând cu data de 26 ianuarie se va da startul vaccinării la copiii cu vârste cuprinse între 5 și 11 ani. Valeriu Gheorghiță a mai declarat că s-au înregistrat deja în platforma națională peste 2.800 de copii și că la nivel național sunt deja pregătite 220 de cabinete de vaccinare pediatrică, în toate județele. Din totalul de 220, 6 sunt în București, câte unul în fiecare sector, iar alte două cabinete sunt în județul Ilfov.

Întrebat dacă va exista posibilitatea unei vaccinări voluntare, nu obligatorii, mai ales la copiii sub 12 ani, Sorin Cîmpeanu a declarat astăzi la „Vorbește lumea” de la PRO TV, că s-a luat în calcul și această variantă.

O să fie posibilă vaccinarea voluntară a elevilor cu vârsta sub 12 ani, avem peste 3.000 de înscriși în platforma de vaccinare. Profesorii rămân cea mai numeroasă categorie vaccinată, mult peste 70%, adică dublul mediei naţionale.

Nu mai există o instituţie în România în această situaţie, e foarte bine.”, a declarat Sorin Cîmpeanu.

„Numărul de infectări este foarte mare”

În ultimul an și jumătate campania de vaccinare din România a înregistrat o scădere alarmantă, ceea ce a dus, în opinia doctorului Valeriu Gheorghiță, la o creștere a numărului de infectări. Cât despre situația infectărilor în școli, în intervenția sa de astăzi, Sorin Cîmpeanu a dat noi date atât la nivel național, unde gradul de spitalizare este de 19%, dar și la nivelul Capitalei și a județului Ilfov, unde gradul de spitalizare este de 16%.

Numărul de infectări este foarte mare. Ieri eram la un grad de spitalizare de 19%. Bucureştiul şi Ilfov se menţin la 16%. Sperăm să nu ajungem iar la şcoală online, dat fiind că numărul de cazuri creşte de la o zi la alta. 460.000 de elevi s-au vaccinat până acum. Din păcate, trendul stagnează sau chiar va exista o scădere.

(…) Discutăm în fiecare ședință de guvern de posibilitatea de deblocare a achizițiilor. Testele pe bază de salivă sunt o problemă de interes național. Atunci când avem peste 3 sferturi din paturile destinate pacienților Covid într-un județ, atunci este un semnal de alarmă cu privire la siguranța sanitară. Din păcate, școlile o să fie nevoite să intre în online, sperăm să nu se ajungă acolo”, a declarat Sorin Cîmpeanu la „Vorbește lumea” de la PRO TV.

România primește cele 114.000 de doze de vaccin pediatric

Tot în cadrul informărilor de astăzi, Valeriu Gheorghiță a mai anunțat că România va avea toate dozele de vaccin pediatric la data demarării campaniei de vaccinare pentru copiii cu vârste între 5 și 11 ani, primind toate cele 114.000 de doze de vaccin.

„S-a modificat calendarul de livrare pentru dozele pediatrice, în sensul în care toate cele 114.000 de doze ajung în România pe data de 25 ianuarie şi vor fi distribuite către centrele de depozitare.”, spune colonelul Valeriu Gheorghiţă, în informarea de astăzi.

Reamintim că pentru copiii sub 12 ani, s-a stabilit ca dată de începere a campaniei de vaccinare 26 ianuarie, în toate cele 220 de centre pediatrice existente la nivel național.