Camilla va purta o coroană reciclată la încoronarea regelui Charles. De ce se teme de controversatul diamant Koh-i-Noor
Încoronarea Regelui Charles al III-lea este unul dintre cele mai așteptate evenimente din acest an. Sâmbătă, 6 mai, Charles și soția lui, regina consoartă Camilla, vor fi încoronați la Westminster Abbey, într-o ceremonie fastuoasă. Totuși, în ziua respectivă, Camilla nu va purta celebrul diamant Koh-i-Noor, ci va avea o coroană reciclată. Care este motivul?
Încoronarea Regelui Charles al III-lea va avea loc pe 6 mai
Încoronarea Regelui Charles va semnifica o zi istorică pentru întreaga omenire. Evenimentul grandios va avea loc pe 6 mai, iar ceremonia de încoronare va începe la ora locală 11:00 (13:00 în România) şi va dura aproximativ o oră, sub conducerea arhiepiscopului de Canterbury Justin Welby, liderul spiritual al Bisericii Anglicane.
Regele Charles al III-lea, în vârstă de 74 de ani, și-a dorit o ceremonie destul de simplă față de cea a mamei sale, Reginei Elisabeta a II-a. De îndată ce va intra la Westminster Abbey, regele va fi prezentat și aclamat de public, înainte de a depune jurământul.
Conform presei internaționle, și Camilla îi va aduce un omagiu reginei Elisabeta a II-a, la ceremonia de încoronare a lui Carlos al III-lea. Partenera Regelui va rupe tradiția de secole întregi și va purta o versiune modificată a coroanei Reginei Maria, realizată pentru încoronarea din 1911 și comandată de Regina Maria, consoarta lui George al V-lea.
De ce regina Camilla nu va purta controversatul diamant Koh-i-Noor pe coroană
Coroana va fi modificată cu diamantele Cullinan III, IV și V, cele care fac parte din colecția personală de bijuterii a reginei Elisabeta și pe care aceasta le purta adesea pe post de broșe. Astfel, Camilla nu va avea pe coroană controversatul diamant Koh-i-Noor, simbol al colonialismului britanic.
Până acum, tradiția impunea ca fiecare regină consoartă să-și comande propria coroană pentru ceremonie, însă Camilla a decis să transforme una deja existentă, adaptându-se vremurilor și să organizeze o ceremonie modernă potrivită momentelor de criză pe care le trăiesc britanicii. Coroana pe care o va purta Camilla a fost deja retrasă din colecția de la muzeul din Turnul Londrei pentru lucrări de modificare.
„Este prima dată în istoria recentă alegerea coroanei Reginei Maria de către Majestatea Sa, de când o coroană existentă va fi folosită pentru încoronarea unei consoarte, în loc să se facă o nouă comandă, în interesul sustenabilității și eficienței”, au precizat reprezentanți ai Palatului Buckingham.
Pentru cei care nu știu, Regina Maria a comandat această coroană pentru propria ei încoronare ca consoartă, la 22 iunie 1911. Coroana respectivă a fost comandată de la bijutierul londonez Garrard, responsabil pentru multe bijuterii Windsor, cu puțin timp înainte de încoronarea lui George al V-lea și a Mariei de Teck. Coroana este formată dintr-un cadru de argint, decorată cu aur și împodobită cu 2.200 de diamante.
Cel mai prețios diamant este Cullinan IV, iar pe banda de argint sunt patru cruci și patru flori de lis. Pe crucea principală era așezat și egendarul și controversatul diamant Koh-i-Noor de 105 carate, care a devenit parte a coroanei Reginei Mame în 1935.
Citește și: Cum arată acum fostul soţ al Camillei Parker. Pe el l-a părăsit pentru Regele Charles
Istoria diamantului Koh-i-Noor
De-a lungul timpului, diamantul Koh-i-Noor a devenit controversat din cauza modului în care a fost dobândit. Un purtător de cuvânt al partidului Bharatiya Janata al premierului indian, Narendra Modi, declara că diamanul respectiv „aduce amintiri dureroase ale trecutului colonial”. În prezent, diamantul a fost confiscat de Compania Indiilor de Est în 1849 și oferit Reginei Victoria, care a fost inclus în coroana reginei-mamă în 1937, notează The Guardian.
Valoarea sa este uriașă și a fost un cadou oferit reginei Victoria de la ultimul împărat sikh în 1855. Acest diamant a împodobit prima dată coroana reginei Alexandra, consoarta lui Edward al VII-lea, succesorul reginei Victoria.
Coroana Reginei Maria are patru semi-arcade detașabile. În vârf strălucește un glob de diamant și o altă cruce pe care a fost montat un alt diamant mare, Cullinam III. În 1914, toate diamantele au fost înlocuite cu bucăți de cristal de stâncă. Regina Maria a purtat diadema fără arcurile respective după moartea soțului ei, George V, în 1936.
Diamantele Cullinan au fost montate anterior în coroana Reginei Maria. Diamantele Cullinan III și IV au fost montate temporar în coroană pentru încoronarea din 1911, iar Cullinan V a fost inserat la încoronarea regelui George al VI-lea, în 1937.
În plus, patru dintre cele opt arcuri detașabile ale coroanei vor fi îndepărtate, pentru a crea o impresie diferită față de cea din momentul în care coroana a fost purtată de Regina Maria la încoronarea din 1911.
Citește și: Obiectul Reginei Elisabeta pe care Camilla îl va purta în ziua încoronării
Cum a ajuns coroana în posesia Reginei Elisabeta a II-a
Atunci când George al VI-lea, tatăl Elisabetei a II-a, a urcat pe tron, diamantele Cullinan III, IV, V și Koh-i-Noor au fost dezasamblate și prezentate reginei consort, Elisabeta, viitoarea regină mamă.
Astfel, diamantele Cullinan III și IV au devenit broșe și au făcut parte din colecția personală a Reginei Elisabeta a II-a, iar Koh-i-Noor a fost cel care a împodobit coroana ceremonială.
Este prima dată în trei secole când o Regină consoartă nu comandă o coroană personală. Singura care a folosit o coroană existentă a fost regina Carolina, consoarta lui George al II-lea, care a folosit coroana Mariei de Modena.
Acum, la dorința expresă a Camillei, diamantele Cullinan III și IV vor străluci din nou la locul lor inițial, în timp ce Cullinan V va fi fixat în locul diamantului Koh-i-Noor. În plus, patru din cele opt arcade vor fi îndepărtate, oferind coroanei un aer spectaculos, dar extrem de discret.
În acest mod, coroana va reflecta stilul personal al Camillei, atunci când va fi alături Carlos al III-lea.
Diamantul Cullinan, descoperit într-o mină din Africa de Sud
Diamantul Cullinan este cel mai mare diamant găsit vreodată de oameni. A fost descoperit într-o mină din Africa de Sud, mina Cullinan. Inițial, cântărea peste 300 de carate (în jur de 600 de grame). Piatra brută a fost un cadou pentru ziua de naștere a regelui Eduard al VII-lea, ulterior, el a comandat să fie cioplită în 1906. S-au obținut 150 de pietre cioplite, care au fost denumite Cullinan I, II, III, IV, V etc. după greutatea lor. Cel mai spectaculos, Cullinan I, este plasat în sceptrul pe care Carlos al III-lea îl va purta la ceremonia de încoronare, iar Cullinan II împodobește coroana Statului Imperial.
Totodată, pe 6 mai, Prințul Carlos al III-lea va purta, după cum dictează tradiția, coroana Sfântului Eduard, din aur masiv și decorată cu catifea, hermină și zeci de rubine, ametiste, safire, granate, topaze și turmaline, deja scoase din Turnul Londrei pentru a se adapta. aceasta la măsurile Regelui. La finalul ceremoniei de încoronare, Carlos al III-lea va purta, așa cum este obligatoriu, coroana mai puțin grea a Statului Imperial, adică cea cu care va saluta mulțimea de la Palatul Buckingham.
Sursa: mujerhoy.com